Начало >Добруджа >Общество

Мария Стефанова с авторска фолклорна песен „Свят ден“

15.10.2024 г. 10:04:53 ч.
/
Мария Стефанова с авторска фолклорна песен „Свят ден“
Младата и талантлива народна певица Мария Стефанова представи наскоро нова авторска песен. Тя се казва „Свят ден“ и реализирана съвместно с дуото Христина Белева и Петър Миланов. Музиката на песента е дело на Мария Стефанова, а за текста й помагат Калинка Вълчева и Христина Белева. Аранжиментът е на Христина Белева (гъдулка) и Петър Миланов (китара).

Направих я доста спонтанно. Мелодията се получи изведнъж. Текстът отне повече време. Тук много важна роля изигра Калинка Вълчева, която изключително много ми съдейства за диалекта и по-автентичните думи. Целият екип се отдаде на моята идея, за което съм много благодарна и щастлива, заяви за радио "Добруджа" певицата.

Мария Стефанова признава, че нямо начин да не се допита до Калинка Вълчева за песента. Запознанството й с голямата народна певица датира от 2015 г., когато Мария е била на 14 години, а няколко години по-късно печели Голямата награда от конкурса „С песните на Калинка Вълчева“. Аз изобщо не подозирах колко влюбена ще бъда в тази жена. Винаги е била мой идол, ментор за музиката и за живота, казва Стефанова.

Въпреки че песента е авторска, Стефанова казва, че продължава да издирва стари народни песни, включително и от сборници, които след преработка, да представя пред публиката.

Видеоклипът вече е заснет, като премиерата му ще бъде на Димитровден – 26 октомври.

Точно една година измина от последната изява на добричка сцена за Мария Стефанова, която преди работеше с орк. „Приятели фолк“. Тя участва именно на представянето на албума им през октомври 2023 г. в зала „Добрич“. Въпреки че пътищата им са се разделили, певицата казва, че с музикантите са останали приятели. 



Коментирайте
Подобни новини
Съдия Светослав Тодоров  от Добрич се включи в обменна програма на Европейската мрежа за съдебно обучение
Съдия Светослав Тодоров от Добрич се включи в обменна програма на Европейската мрежа за съдебно обучение
Община Добрич е домакин на международно събитие за устойчиво градско развитие
Община Добрич е домакин на международно събитие за устойчиво градско развитие
Отбелязваме Международния ден на белия бастун
Отбелязваме Международния ден на белия бастун
Адреси с аварии във ВиК
Адреси с аварии във ВиК



Яндекс.Метрика