Мария Захарова: От действията на Швеция в НАТО зависи нашия отговор

29.02.2024 г. 11:14:11 ч.
/
Мария Захарова: От действията на Швеция в НАТО зависи нашия отговор
Русия ще следи отблизо практическото измерение на членството на Швеция в НАТО и съответно ще изгражда ответни стъпки от военно-техническо и друго естество. Това каза на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС

"Ние от своя страна ще следим внимателно какво ще прави Швеция в агресивния военен блок, как ще реализира членството си на практика и съответно на базата на това ще изграждаме нашата политика за реагиране, стъпки за реагиране от военно-техническо и друго естество с цел ограничаване на възникващите в тази връзка заплахи за националната сигурност на Русия", отбеляза говорителят.

Според нея резултатите от практическото членство на Швеция в НАТО, което може да доведе до ответни мерки от руска страна, трябва да се разбират по-специално като "какво ще се появи на шведска територия, как ще се движат контингентите, какви събития ще се случат, каква стратегия ще бъде възприета."

Официалният представител на руското дипломатическо ведомство обърна внимание на факта, че присъединяването на Швеция към НАТО и отказът на Стокхолм от 200-годишната история на военнa необвързаност, която послужи като важен фактор за поддържане на стабилността в Балтика и Северна Европа като цяло, "неизбежно допринася за превръщането на тази част на континента от зона на стабилност и сътрудничество в зона на потенциална конфронтация".

Освен това, според Захарова, "членството на Швеция в НАТО ще доведе до значителна загуба на национален суверенитет за Стокхолм". "Невъзможно е също да не отбележим, че присъединяването на Швеция към НАТО е придружено от продължаващото нагнетяване на антируска истерия в страната, която, за съжаление, се насърчава от шведското политическо и военно ръководство, но основният й източник е в чужбина .. Не самите шведи правят избора, този избор е направен за шведите", подчерта тя.

 
Снимка:www.cross.bg
Източник:Cross.bg

Коментирайте
Подобни новини
Над 50 000 руски военни са загинали във войната в Украйна
Над 50 000 руски военни са загинали във войната в Украйна
Невиждан потоп в Дубай, квартали под вода, отменени полети, жертви
Невиждан потоп в Дубай, квартали под вода, отменени полети, жертви
Извънредна среща на върха на ЕС, фокусът – ситуацията в Близкия изток
Извънредна среща на върха на ЕС, фокусът – ситуацията в Близкия изток
ООН обвини Израел, че продължава незаконно да ограничава помощта за Газа
ООН обвини Израел, че продължава незаконно да ограничава помощта за ГазаЯндекс.Метрика