Митко Щерев: Добричлии ще видят „Диана Експрес” в оригинал

11.08.2014 г. 13:27:00 ч.
/ ИА Добруджа
 Митко Щерев: Добричлии ще видят „Диана Експрес” в оригинал
Легендарната рок група „Диана Експрес" стартира национално турне по повод 40-годишния си юбилей. До края на годината групата ще изнесе общо 25 концерта в България и 20 в САЩ и Канада. Честването ще продължи до средата на 2015 година, като желанието на изпълнителите от „Диана Експрес" е да изнесат концерти и във всички малки градове на България
Преди концерта в Добрич легендарният певец и композитор Митко Щерев даде интервю за радио „Добруджа" и вестник ГЛАС.
От кога не сте гостували в нашия град?
Преди няколко години имахме едно откъслечно участие само двамата с Илия Ангелов, но аз не го броя, така че за нас е голяма чест и много се радваме, че ще имаме възможност да свирим в Добрич, при това в един от най-хубавите летни театри в страната.
Поводът да се съберете е 40-годишнината на групата. Започнахте поредица от концерти, как преминават те?
40 години е сериозна годишнина за група. Вярно, ние през цялото време не сме били активни, но юбилеят си е юбилей. От януари започнахме, желанието ни е да изнесем концерти из цялата страна. Съвсем наскоро бяхме в Стара Загора и Пловдив, а в Добрич ще бъде може би 15-ят или 16-ят концерт за тази година. Националното турне е във вихъра си.
Имате и нови попълнения към състава. Може ли да се каже, че подмладявате „Диана Експрес"?
Да, но мога да кажа, че съставът е почти същият, както през 1981 година. Към мен и Илия Ангелов се присъедини легендарният ни баскитарист Живко Топалов, който участва в албумите „Молитва за дъжд" и „Златна ябълка". Имаме само двама нови музиканти – барабанистът Бисер Йосифов и китаристът Александър Георгиев. Смело мога да кажа, че и двамата са много добри музиканти, а специално Александър освен много добър китарист е и много добър певец, така че уцелихме десетката с тяхното привличане.
Казвате в едно интервю, че тези концерти са възможност за по-младото поколение да види хората, които са създали редица хитове от миналото.
Името на една група, само по себе си, нищо не значи. Има два важни момента, когато говорим за рок група. Първо, тази група трябва да има най-малко пет хита, за да остане по-дълго във времето. В това отношение ние сме щастливци, защото имаме над десет хита. Второто важно нещо е вокалният солист, защото това е човекът, който е дизайнер на самата песен, тя става хит благодарение на неговия глас. Не може да се каже, че една група е в оригиналния си състав, когато вокалистът го няма.
Добричлии обаче могат да бъдат спокойни, защо ще имат възможността да чуят и видят истинския глас на „Диана Експрес".
Вие, като автор на някои от най-големите хитове в българската музика, може ли да кажете, че някоя съвременна песен ще бъде хит след 20 или 30 години?
В това отношение съм голям щастливец. Хората не ми вярват като кажа, че „Адаптация" и „Осъдени души" са писани преди 40 години, „Балада за Пловдив" също е от това време. Но дали една песен ще бъде хит след години, никой не може да изчисли или да предскаже. Аз, когато съм ги писал, не съм вярвал, даже на ум не ми е идвало, че пиша песни, които ще се слушат десетилетия.
В поп музиката има две неща, които никой не знае как стават – как се прави хит и как се прави звезда от един изпълнител. Ако някой знаеше формулите за тези две неща, щеше да бъде милиардер, но все още никой не ги знае. В тази работа има пръст и съдбата, и талантът – да улучиш точния човек, в точния момент, на точното място, това е една енигма.
Вие сте автор на толкова хитове, а все още не сте милиардер?
Аз съм повече от милиардер. На концерта ще видите, че съм повече от милиардер, ще видите с какво удоволствие хората слушат музиката, написана от мен.
След концерта в Стара Загора озвучителят ни, който е младо момче, идва притеснен при мен и казва: „Митко, ами те хората около мен плачат". Аз също бях поразен. Това рядко може да се случи на даден изпълнител. Обикновено хората идват на концерт, за да се забавляват, но явно някои от баладите ни имат много специален драматургичен заряд. Така че съм повече от милиардер.
Ще предложите различни емоции на публиката в Добрич...
Вярвайте ми, концертът е два часа и наистина ще предложим на публиката едно голямо музикално шоу. Дано и времето е с нас!
Концертът е много раздвижен, почти като спектакъл. Публиката играе много важна роля и участва активно. Един път я караме да пее, друг път – да ръкопляска, въобще за нас е важно, когато дойдат хората в Летния театър, ние да дадем всичко от себе си, за да им предоставим един музикален празник и след концерта да излязат с напълнени сърца. Повярвайте ми, успяваме!
Ще изпълним емблематични песни като „Адаптация", която е песен на „Диана Експрес", въпреки че тогава солист беше Васил Найденов. Изпълняваме и „Осъдени души", но направена като сингъл.
През тази година ще издадем два сингъла, а в края на годината албум с най-доброто "The Best", a догодина нов „The Best" и нов албум.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта миЯндекс.Метрика