Начало >Добруджа >Общество

На 17 октомври ще се проведе национален тест на системата BG-ALERT

16.10.2024 г. 13:30:40 ч.
/
На 17 октомври ще се проведе национален тест на системата BG-ALERT
Утре (17 октомври), в продължение на половин час – от 13:00 до 13:30 ч., ще бъде проведен отложеният от 01.10.2024 г. национален тест на системата BG-ALERT, се съобщава на страницата на Националната система BG-ALERT, която бе реализирана от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ като допълнение към съществуващата Национална система за ранно предупреждение и оповестяване.
Припомняме, че BG-ALERT е система за разпространение на съобщения за предупреждение на населението в случаи на опасни събития, застрашаващи здравето и живота на хората – бедствия, аварии, извънредни ситуации и други, чрез мрежите на мобилните оператори до крайните устройства на гражданите - мобилни телефони, таблети и някои смарт часовници, които поддържат технологията Cell Broadcast Service. Важно е да се знае, че всяко съобщение е съпроводено  от специфичен звуков сигнал, както и че чрез него се предоставя кратка информация за вида на настъпилото събитие и препоръки за предприемане на действия, ако се налага. Такива съобщения се получават навсякъде на територията на България, където има 2G/3G/4G/5G покритие на мрежата

Целта на теста, който ще се проведе в утрешния ден, е да се извърши проверка на функционирането на всички компоненти на системата, като ще се използва специално предвидения канал за тестове. Каналът за тестове подлежи на управление от устройството на всеки гражданин, информират от BG-ALERT.

При желание да се получават тестови съобщения, гражданите трябва да се уверят, че на устройствата им е активиран тестовия канал, както е показано на снимките. На адрес - https://bg-alert.bg/#/help/phone-settings всеки може да намери повече информация, според операционната система на устройството, което ползва. За получаването на тестови съобщения на устройството на всеки гражданин, е нужно да бъдат изпълнени едновременното следните условия:

Съвместимост на устройството с технологията Cell Broadcast;
Минимално съвместима версия на операционната система на устройства с iOs 16.6;
Устройството да бъде включено в периода на разпространение на съобщение;
Устройството да не е с активиран „самолетен режим“;
Устройството да се намира в територия с налично покритие от мрежата на използвания мобилен оператор;
Устройството да бъде с активиран тестови канал. 

При провеждането на теста ще бъде разпространено съобщение, съдържащо текст на български и английски език. Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно, като може да бъде съпроводено от специфичен звук и/или вибрация, в зависимост от персоналните потребителски настройки на мобилните устройства на всеки гражданин.
Източник:Областен информационен център

Коментирайте
Подобни новини
Времето на 17 октомври
Времето на 17 октомври
ИЗБОРИ: ГЕРБ Добрич организира Ден на спорта на 19 октомври
ИЗБОРИ: ГЕРБ Добрич организира Ден на спорта на 19 октомври
Среща на поколенията организира Гимназията по туризъм в Добрич на 15 ноември (ВИДЕО)
Среща на поколенията организира Гимназията по туризъм в Добрич на 15 ноември (ВИДЕО)
Проф. Зехтинджиев, орнитолог: Не се доверявайте на голословни твърдения за вятърните паркове (ВИДЕО)
Проф. Зехтинджиев, орнитолог: Не се доверявайте на голословни твърдения за вятърните паркове (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика