Начало >Добруджа >Общество

Надценката в магазините влияе най-много на цената на яйцата (ВИДЕО)

25.01.2023 г. 14:30:41 ч.
/
Надценката в магазините влияе най-много на цената на яйцата (ВИДЕО)
Много са причините за все по-скъпите яйца, които достигат до потребителя. Отражение има по цялата верига, като всеки през когото мине продукта, си добавя и негова цена. Много голямо отражение има и много високата цена на фуражите, с които се хранят кокошките, каза за медийна група „Добруджа“ Гани Колев – управител на фирма „Колеви груп“ - Добрич, част от чиято дейност е продажбата на яйца, но има и база за производство на яйца. Той и съпругата му Веселина са познати лица от изминалия сезон на телевизионното предаване „Един за друг“.

Колев уточни, че е известен факт, че цените на фуражите скочиха рязко нагоре, заради войната в Украйна – страна, която е голям износител на зърно. Но войната добавя голяма стойност върху продукта и в друг смисъл – разрастване на спекулата, коментира той. Освен това трябва да се отчете, че в сектора от години се работи на загуба. Над 100 милиона лв. са генерираните загуби в нашата сфера за последните 2 години, обясни Колев. Яйцата се продаваха на нереално ниски цени, предвид увеличените разходи по производството им. А повечето малки фирми са семейни и хората правят всичко възможно, за да запазят бизнеса си, но себестойността на едно яйце расте и това води до промяна, разясни  управителят на „Колеви груп“.

Производителите работят като цяло с едни и същи стойности. Около 10 12% от цената, на която продават, остава за тях, за да продължат дейността си. Така ако производството на едно яйце струва 10 ст., производителят го продава за 13 ст., а ако му е струвало 30 ст., го продава за 35 ст. След това то се оскъпява от посредниците и с надценката в търговските обекти.  Според Колев, най-голямото оскъпяване на продукта идва от надценката в магазинната мрежа, която е между 20-30%.

Друг фактор, който влияе на цената, е големият износ. Изнасят се по-големи количества в чужбина, защото там предлагат по-добра цена за продукцията на българските производители на яйца. Така за нашия пазар остават по-малки количества и съответно цената отново расте, каза още Гани Колев.

Средната цена на яйцата на база на данните от всички производители в България сега е около 34-35 ст. за брой, но да не забравяме че има различни големини, чиято цена за крайния потребител е различна, уточни той.

Гани Колев добави, че за малките фирми няма никаква подкрепа от държавата. Продуктът е подценен, а всъщност е съставна част от потребителската кошница.
 
Репортаж на Галина Бозукова и Петър Петров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
ГЕРБ-СДС предлага Община Добрич да помогне с 10 000 лв. на пострадалите от земетресението в Турция
ГЕРБ-СДС предлага Община Добрич да помогне с 10 000 лв. на пострадалите от земетресението в Турция
Министерство на земеделието ще представи Стратегическия план утре в Добрич
Министерство на земеделието ще представи Стратегическия план утре в Добрич
Времето на 9 февруари
Времето на 9 февруари
Сияна Фудулова очаква промяна в ръководството на БСП (АУДИО)
Сияна Фудулова очаква промяна в ръководството на БСП (АУДИО)Яндекс.Метрика