Начало >Добруджа >Общество

Не одобриха коригирания бизнес план на „ВиК Добрич“ АД за регулаторния период (ВИДЕО)

07.07.2022 г. 11:27:45 ч.
/
Не одобриха коригирания бизнес план на „ВиК Добрич“ АД за регулаторния период (ВИДЕО)
Коригираният  Бизнес план за развитие на дейността на „В и К Добрич“ АД, за регулаторния период 2022-2026 година, не бе приет на проведеното днес Общо събрание на Асоциацията по В и К в обособена територия, обслужвана от „В и К Добрич“ АД. Против бизнес плана гласуваха представителите на общините Добрич и Балчик, а останалите – "въздържал се" и планът бе отхвърлен.
Припомняме, в коригирания бизнес план е заложено цената на водата да стане почти 5 лева, а до края на регулаторния период – 2026 г. – 5,67 лв.
На днешното Общо събрание присъстваха представители на държавата и на 7 от осемте общини в област Добрич, без Община Крушари. Изпълнителният директор на ВиК Добрич инж. Тодор Гикински не дойде на събранието, като водното дружество бе представено от Ралица Георгиева – главен счетоводител на ВиК.
Тя обясни, че предстоят доработки на плана. Изпратили сме обосновка пред КЕВР, с която показваме, че от 62 милиона киловатчаса през 2018 г. потреблението на ток от дружеството е спаднало  на 39 млн. за 2021 г. От КЕВР обаче казват, че трябва да спаднем до 20 млн. киловатчаса, което съответно се отразява на крайната цена.
Очаква се категоричното решение от държавата за Пречиствателна станция Албена, която се изважда от активите на ВиК-дружеството. „Албена“ АД трябва да предоставят проект за бизнес план в регулатора КЕВР и след одобряването на този бизнес план да ни върнат цена за пречистване на обекти, които заустват в тази станция. Бизнес плана на ВиК отново ще бъде разгледан след преработването му на Общо събрание на Асоциацията. Когато бъде приет, ще има и нова цена на водата, обясни Ралица Георгиева.
 
Представителите на общините изказаха становища по предложения бизнес план.
Основният проблем е в задълженията на ВиК оператора, които са залегнали в бизнес плана, но не се изпълняват, посочи зам.-кметът на Община Добрич инж. Пенчо Керванов. Той обърна внимание, че е нужно по-добро сътрудничество на ВиК с Общината, за да са в полза на обществото.
Кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров сподели, че е видял няколко неточности в предложения бизнес план. Относно предложената цена, Димитров смята, че е прекалено шоково - с почти 2 лева. Не знам кой как ще плаща тази цена, каза още кметът на Генерал Тошево. Вторият проблем по думите му е, че в документа няма заложени инвестиции по общини. Той обърна внимание, че за последните 6 години и половина, Общината със собствени средства и външно финансиране, е подменила почти 30 километра водопроводна мрежа, а в същото време ВиК-Добрич не са подменили нито един водопровод.
Кметът на Община Каварна Елена Балтаджиева също потвърди, че проблемите са свързани главно с невъзстановяване на настилките след отстраняване на аварии. Всичко е за наша сметка, каза Балтаджиева.
Кметът на Тервел инж. Симеон Симеонов сподели, че провел срещи в по-големите села в общината и основните притеснения на хората са били, не толкова от увеличението, а от това дали то ще доведе до по-качествена услуга. Вероятно ще отречете, но има села, в които има режим на водата, каза Симеонов.
Кметът на Община Добричка Соня Георгиева заяви, че трябва да има реципрочни действия. Две поредни години Община Добричка гласува в бюджета си средства за подмяна на водопроводна мрежа в населени места, като сключва договор с ВиК Добрич за изкърпване на подмяната на водопровода. Миналата година това споразумение не бе изпълнено в цялост. Общините не абдикират от своята отговорност. Търсим начини, но трябва да има реципрочност в отношенията, подчерта Георгиева. Тя обърна внимание, че в бизнес плана не е взета предвид сумата от 1,3 млн. лева, отпусната от МРРБ на Общината за изграждането на довеждащ водопровод за с. Стожер.
Основният въпрос е Как ще излезем от ситуацията, в която тъпчем вече 20 години, каза кметът на Шабла Мариян Жечев. Ние инвестираме в това дружество, а получаваме насреща това – табелки с празни столове, заяви той.
Главният счетоводител на ВиК-Добрич Ралица Георгиева съобщи, че дълговете за ел. енергия на ВиК са 12 милиона лева, а потреблението на ток от дружеството е спаднало за няколко години от 62 милиона киловатчаса на 39 млн. за 2021 г.
 „Как направихте тези икономии на тока? Като спирате помпите и населението страда от липсата на вода ли?“, попита кметът на Община Добричка Соня Георгиева. Тя постави въпрос дали ВиК има намерение да търси начини за ползване на енергия от възобновяеми източници. Отговорът на Ралица Георгиева бе, че ще се търсят варианти в тази посока.
Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров заключи, че е нужна намеса на държавата, защото е видно, че дори помощта, която оказват общините на ВиК дружеството, не е достатъчна за решаване на проблемите му. 

Пълен запис на Общото събрание можете да гледате тук!

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в петък
Прогноза за времето в петък
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
Ученици от Добрич се запознаха с трудовите правоотношения по време на лекция в Окръжен съд
Ученици от Добрич се запознаха с трудовите правоотношения по време на лекция в Окръжен съд
50 фирми на „Пчеломания” от днес до събота в Добрич (ВИДЕО)
50 фирми на „Пчеломания” от днес до събота в Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика