Начало >Добруджа >Общество

Ново питане за водните неволи на добруджанци ще отправи депутатът Ивайло Мирчев

21.07.2022 г. 16:24:53 ч.
/
Ново питане за водните неволи  на добруджанци ще отправи депутатът Ивайло Мирчев
Ново питане до министъра на МРРБ ще отправи народният представител от Демократична България  Ивайло Мирчев, по повод нарушеното водоподаване в селата от област Добрич. Както вече стана известно в отговора на министъра в оставка Гроздан Караджов, дословно е записано, че: За последната година в МРРБ е постъпвал сигнал за нарушено водоснабдяване само за село Стожер, община Добричка. За новото питане Мирчев разполага с  жалба  от  село Ново Ботево.  По думите на депутата това, че се сочи само един сигнал граничи с  лъжа от страна на шефа на водното дружество.

Поместваме без съкращения жалбата на жителите на селото, отново от община Добричка. Жалбата е придружена с подписка от 65 души, като първи се е разписал кметският наместник Георги Атанасов:
 
ДО Г-Н ГАЛИН ГОСПОДИНОВ
ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ ДОБРИЧ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА АСОЦИАЦИЯТА ПО ВиК ДОБРИЧ
 
КОПИЕ ДО: МРРБ
КОПИЕ ДО: „БЪЛГАРСКИ ВиК ХОЛДИНГ“ ЕАД
КОПИЕ ДО: ВиК ДОБРИЧ
КОПИЕ ДО: ОБЩИНА ДОБРИЧКА
 
Ж А Л Б А
От живущите в село Ново Ботево, община Добричка, област Добрич
Уважаеми дами и господа,
Проблеми с водоснабдяването в село Ново Ботево има от около три години, но особено болезнени те са през 2021 и 2022 година. През цялата 2021 година спиранията на водоподаването са били 27 на брой с различна продължителност, по данни на кметския наместник Георги Атанасов.
Сега в продължение на две седмици – от 20 май до 3 юни, нямаме вода, с изключение на един ден в този период. Причините според специалисти от Вик са старият водопровод, в който се  образуват опашки-корени от дървета с течение на времето, както и чести спуквания на етернитовите тръби и връзките между тях.
Според наши наблюдения от една година, освен горните причини, има и други – не се подава постоянно и достатъчно количество вода към водоем  Ново Ботево. Той е 20 кубични метра и за да има нормално водоподаване към селото, трябва винаги да се държи пълен и да му се подава адекватно на потреблението количество вода от съседното село Ведрина, където една помпа тласка и за двете села. Много често сме свидетели, че това не се прави – не влиза вода във водоема. Причините не са ни известни – или помпата не е изправна, или е с недостатъчен капацитет, или се спира за икономия.

Молим за вашата намеса за вземане на адекватни мерки и трайно отстраняване на причините за хроничното безводие на село Ново Ботево, тъй като положението вече е нетърпимо. В селото има възрастни хора, които нямат възможност да си набавят вода и се опасяват от пламване на зараза. В селото не е осигурявана водоноска.
 


Коментирайте
Подобни новини
Стефан Цанев: Живея в Добруджа вече 40 години и се считам за добруджанец (СНИМКИ)
Стефан Цанев: Живея в Добруджа вече 40 години и се считам за добруджанец (СНИМКИ)
Областният управител се срещна с децата, представящи областта ни в Съвета на децата
Областният управител се срещна с децата, представящи областта ни в Съвета на децата
Есенното издание на Фестивала на занаятите и изкуствата ще се проведе от 29 септември до 1 октомври
Есенното издание на Фестивала на занаятите и изкуствата ще се проведе от 29 септември до 1 октомври
Децата от Ансамбъл "Добротица" се завърнаха от фестивал в Тасос
Децата от Ансамбъл "Добротица" се завърнаха от фестивал в ТасосЯндекс.Метрика