Обама осъди убийството на трима мюсюлмани в Северна Каролина

14.02.2015 г. 12:44:00 ч.
/ ИА Добруджа
Обама осъди убийството на трима мюсюлмани в Северна Каролина
Американският президент Барак Обама осъди убийството на тримата младежи – мюсюлмани в Чапъл Хил, Северна Каролина. Трагедията предизвика противоречиви обществени реакции в САЩ, като семейството на загиналите я определиха като престъпление на основната на омраза.
Американският държавен глава направи изявление два дни след случилото се на фона на упреци от турския президент Реджеп Ердоган за това, че е избегнал темата. Обама нарече убийствата брутални и безобразни и допълни:
Никой в САЩ не трябва да се превръща в мишена заради това, което са, заради начина, по който изглеждат или заради начина, по който се молят. Както видяхме от изумителното присъствие на погребението на тези млади американци, ние всички сме едно американско семейство.
Диа Баракат, съпругата му Юсор Абу-Салха и сестра й Разан Абу-Салха бяха намерени мъртви във вторник вечерта в дома си в близост до Университета на Северна Каролина. Обвинен за убийството е съседът им Крег Хикс, който се предава на властите.
Полицията разследват спор за място за паркинг като мотив на стрелеца. Колеги на загиналите обаче споделиха, че според тях убийството е на религиозна основа и то е обезпокоило мюсюлманската общност в иначе либералния град Чапъл Хил. Студентите посочиха и случаи в миналото, в които Хикс е имал спречквания с жертвите.
Съпругата на задържания твърди, че мъжът й не би извършил убийство от омраза към друга религия.
Близо 5 хиляди бяха на погребението в Чапъл Хил, а в социалните мрежи потребителите изказваха съмнения, че мотивът за убийството е бил спор за място за паркинг.
ФБР започна свое разследване по случая.


Коментирайте
Подобни новини
От руини в Харков Зеленски покани Байдън и Си в Швейцария
От руини в Харков Зеленски покани Байдън и Си в Швейцария
Макрон на държавно посещение в Германия
Макрон на държавно посещение в Германия
Президентски балотаж в Литва
Президентски балотаж в Литва
Серия земетресения в Турция тази сутрин
Серия земетресения в Турция тази сутринЯндекс.Метрика