Начало >Добруджа >Култура

Оркестърът на Военноморските сили с концерт в Добрич

06.08.2013 г. 09:24:00 ч.
/ ИА Добруджа
Оркестърът на Военноморските сили с концерт в Добрич
В рамките на Лятната музикална програма на открито гражданите и гостите на Добрич ще имат възможност да се насладят на концерта на Представителния духов оркестър на Военноморските сили, посветен на Празника на българските военни моряци. Концертът ще се състои на 7 август от 19.00 ч. в Градски парк "Свети Георги" /зад Шадравана/.
Военният ни флот е създаден на 12-ти август 1879 година в град Русе. В онзи паметен ден преди 134 години над корабите и катерите се развяват българските флагове. Усъвършенстван и модернизиран според възможностите и приоритетите на държавата, флотът и днес остава верен на предназначението си - да гарантира националния суверенитет във водните пространства на България.
Оркестърът на Военноморските сили е създаден през 1884 г. към Дунавската флотилия в град Русе. За официална дата на създаването му е приет 28 февруари 1884 г. с назначаването на Франц Минарик за капелмайстор. Следват години на забележително развитие под диригентската палка на няколко диригенти - чехи.
През 1899 год. флотското командване се установява във Варна. Заедно с него се премества и оркестърът. Още с пристигането си във Варна, наред с участията си във всички военни церемонии, оркестърът активно се включва в обществения и културен живот на града.
Първият българин, който през 1920-та поема ръководството на флотския оркестър, е Александър Наумов. Общо 18 души са държали диригентската палка.
Първата задгранична изява на оркестъра е в град Севастопол, Русия, на борда на яхтата ,,Александър I" още в годината на създаването му. Следват участия в Румъния, Гърция, Украйна и Унгария. През месец октомври 1930 г. Флотският оркестър, вече в състава на Морската учебна част, е командирован до Италия и пътува на борда на парахода „Цар Фердинанд" за сватбата на Н.В. Цар Борис III с италианската принцеса Джованна Савойска. През 1938 г. умира създателят на съвременната турска държава – Мустафа Кемал Ататюрк. За церемонията по погребението на турския държавен глава в Анкара е изпратена официална делегация, водена от министъра на войната генерал-майор Теодоси Даскалов, в чийто състав, освен официалните лица, участват почетен караул и Флотският оркестър.
От 2000 г. до сега Представителният духов оркестър на ВМС многократно участва в международни фестивали на военните оркестри и концертни турнета в Белгия, Франция, Италия, Швейцария, Турция и Германия.
Оркестърът е постоянен участник в национални, военни, религиозни и други празници и ритуали, изнася концерти в крайбрежните градове и вътрешността на страната.
От 1997 г. диригент на оркестъра е капитан III ранг Мирослав Трифонов - възпитаник на военно-диригентския факултет на Московската държавна консерватория. За помощник - диригент през 2000 г. е назначен капитан Георги Зайранов - завършил Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив.
Репертоарът на Представителния духов оркестър на Военноморските сили включва творби от Росини, Вебер, Верди, Сметана, Дворжак, Моцарт, Бетовен, Щраус, Чайковски, Добри Христов, Петко Стайнов, Александър Райчев, Панчо Владигеров и много оркестрови разработки от съвременни автори на джазова, поп и рок и музика.
В програмата на концерта ще чуете произведения на: Йохан Щраус, Блез Синклер, Ранди Нюман - на когото принадлежат музикалните партитури на десетки киноленти, неостаряващата мелодия „Тико, Тико" на Зекуиня де Абреу, Дико Илиев, Любомир и Пипков и други.


Коментирайте
Подобни новини
Милица Гладнишка и млади артисти от Добрич сътвориха шоу на смеха и мелодията (ВИДЕО)
Милица Гладнишка и млади артисти от Добрич сътвориха шоу на смеха и мелодията (ВИДЕО)
 Владимир Дръндаревски ще представи в Регионална библиотека „Дора Габе“ своята "Книга за щастието"
Владимир Дръндаревски ще представи в Регионална библиотека „Дора Габе“ своята "Книга за щастието"
„Жътвари” ще отбележи 11-ти рожден ден с концерт в петък (ВИДЕО)
„Жътвари” ще отбележи 11-ти рожден ден с концерт в петък (ВИДЕО)
Студио „ЗОНЕЛИ“ спечели  шест отличия  в двa певчески конкурса в столицата
Студио „ЗОНЕЛИ“ спечели шест отличия в двa певчески конкурса в столицатаЯндекс.Метрика