Начало >Добруджа >Култура

Оръжия и лични вещи на участници в Априлското въстание показва в Добрич изложба на исторически музей – Панагюрище (ВИДЕО)

12.04.2024 г. 10:02:41 ч.
/ ИА Добруджа
Оръжия и лични вещи на участници в Априлското въстание показва в Добрич изложба на исторически музей – Панагюрище (ВИДЕО)
Реликви от Априлската епопея представя в Добрич Историческият музей в Панагюрище. Светините от драматичния април на 1876 лето пристигат в града ни по инициатива на Регионалния исторически музей. Експонатите са подредени в зала „Възраждане” в Художествената галерия.

Откриването на изложбата снощи бе съпътствано от жива картина, представяща избухването на Априлското въстание и  освещаването на главното въстаническо знаме, реализирани от възстановчиците от РК „46-и пехотен Добрички полк”.

Посетителите на изложбата ще могат да видят изработено от Райна Княгиня копие на главното въстаническо знаме на Четвърти революционен окръг.  Част от изложбата е и револверът на Райна Попгеоргиева. Още едно знаме намира място в експозицията – това на Банската чета. 
Изключително ценни са и трите въстанически кокарди, които ще бъдат показани в изложбата със златно, сребърно и бронзови лъвчета.

Сред над 80-те експонати, подбрани от музейните специалисти в Панагюрище, са множество оръжия и лични вещи на участници в Априлското въстание, сред които Евангелието и пищова на поп Груйо Бански, пушката „Уинчестър” на Лука Ланджев и др. Уникални са и самоделните оръжия, изработени от самите въстанници – те онагледяват трудностите, които среща революционния комитет при въоръжаването , но същевременно и  стремежа на българина към свободата, готовността му да се противопостави с примитивни средства на отлично въоръжената османска имперска армия.

„19-и век е „векът на нациите“ – времето, в което се оформят хоризонталните държави. Българите правят изключение от другите европейски народи, защото по това време те започват своята усилена, организирана борба за свобода. А центърът на тази борба за свобода е Панагюрище. В тази изложба ние показваме точно това – идеята на българина за свобода. Защото в навечерието на 1876 година Панагюрище е селище с 12 000 жители, с 540 дюкяна, с над 30 еснафски сдружения. Битът на панагюрци е изключително уреден – те имат всичко, но им липсва единствено политическата свобода. И именно те са примерът, как са готови да жертват всичко – имущество, положение, състояние, в името на бъдещата свобода и бъдещата държавност, заяви за медийна група „Добруджа“ доц. д-р Атанас Шопов - директор на Исторически музей – Панагюрище.  

В експозицията със свои експонати се включва и Регионалния исторически музей в Добрич, както и РК „46-и пехотен Добрички полк”.

Изложбата ще гостува в Добрич до края на юни.  В продължение на повече от два месеца жители и гости на града ще могат да се докоснат до уникални експонати, превърнали се в реликви на националната ни памет, в символи на българската свобода.

 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Голям интерес от гражданите на  Добрич към  Художествената галерия  в Нощта на музеите
Голям интерес от гражданите на Добрич към Художествената галерия в Нощта на музеите
Нов прочит на Йовковото творчество преосмисля клишетата в тълкуването му (ВИДЕО)
Нов прочит на Йовковото творчество преосмисля клишетата в тълкуването му (ВИДЕО)
Около 800 души посетиха музея в градския парк в Нощта на музеите
Около 800 души посетиха музея в градския парк в Нощта на музеите
„Electric Dragon” ще участва на „September Sun“
„Electric Dragon” ще участва на „September Sun“Яндекс.Метрика