Начало >Добруджа >Общество

От утре в област Добрич се въвеждат противоепидемични мерки

19.07.2022 г. 19:48:00 ч.
/
От утре в област Добрич се въвеждат противоепидемични мерки
От утре (20 юли) в област Добрич се въвеждат противоепидемични мерки – носене на маска в болници, поликлиники, аптеки, оптики, здравни кабинети, обекти за предстоавяне на социални услуги, пенсионерски клубове и градски транспорт. Спазване на дистанция от гражданите, осигуряване на дезинфектанти. Мерките бяха предложени от секретаря на областния координационен щаб – д-р Светла Ангелова, по време на проведено днес неприсъствено заседание на Областен координационен щаб /ОКЩ/ към Областен съвет по здравеопазване.
Директорът на Регионална здравна инспекция – Добрич, и секретар на ОКЩ д-р Светла Ангелова представи днес доклад за актуалната епидемиологична обстановка в областта и съобщи, че заболяемостта към 18.07.2022 г., на 14-дневна база е 155.99 %000 с трайна тенденция да нараства, като регистрираният седмичен ръст на новооткритите заразени със Sars-Cov-2 лица за периода  08.07.-14.07.22 г. е средно около 60 на сто, а за последните 4 дни – около 20 на сто. В доклада си д-р Ангелова посочи, че потвърдените случаи за област Добрич за последните 14 дни е 261, от тях лицата под 18 години заемат 7 %.
Предвид тенденцията за задържане на високи нива на новорегистрираните случаи с положителен резултат и в изпълнение на Националния оперативен план за справяне с пандемията, както и да не се допусне силен натиск върху лечебните заведения от болничната и доболнична помощ, секретарят на ОКЩ предложи мерките да влязат в сила от утре.
 
Заповед с мерките, които влизат в сила от 20.07.2022 г. бе издадена от директора на РЗИ – Добрич, след съгласуване с главния държавен здравен инспектор. Документът е публикуван и на интернет страницата на Здравната инспекция.
Областният управител се обръща с апел към гражданите и гостите на област Добрич да бъдат внимателни, да пазят своето здраве и здравето на близките си, да спазват дистанция и избягват местата със струпване на много хора. В помещенията да се извършва често проветряване и дезинфекция. Най-голямото богатство, което имаме е нашето здраве, казва Г. Господинов.

Заповедта на директора на РЗИ-Добрич, можете да видите ТУК!

Коментирайте
Подобни новини
Тодор Балев: Много от художниците в Добрич са мои ученици (ВИДЕО)
Тодор Балев: Много от художниците в Добрич са мои ученици (ВИДЕО)
Константина Петкова – втората в своя род, която става Почетен гражданин на Добрич (ВИДЕО)
Константина Петкова – втората в своя род, която става Почетен гражданин на Добрич (ВИДЕО)
Изложба „Граници и съдби. Добруджа 1940 г.“ ще гостува в парламента
Изложба „Граници и съдби. Добруджа 1940 г.“ ще гостува в парламента
Връчиха званията "Почетен гражданин на Добрич" за 2023 г. (ВИДЕО И СНИМКИ)
Връчиха званията "Почетен гражданин на Добрич" за 2023 г. (ВИДЕО И СНИМКИ)Яндекс.Метрика