Начало >Добруджа >Регионални

Отец Михаил и стопаните от Кардам измолиха благодатен дъжд (СНИМКИ)

25.05.2023 г. 14:27:18 ч.
/
Отец Михаил и стопаните от Кардам измолиха благодатен дъжд (СНИМКИ)
Молебен за дъжд и берекет отслужи отец Михаил от храм „Св. Троица“ в Кардам. По обед в нивите между Кардам и Черноoково се събраха земеделски стопани за да измолят живителната влага за посевите си. За силата на молитвата, слово произнесе отец Михаил:„Голяма сила има молитвата – и частната, и обществената. Но най-голяма сила има искрената молитва пред Бога. Днес отново сме събрани тук, за да се помолим заедно и всеки е дошъл според собствените си сили и според своята вяра в Бога.
Започвам с това, че сме се събрали на молитва – преди всичко друго. Да, ще има и трапеза, но понеже прочетох някъде, че за да бъдат чути молитвите на християните, се дават две агнета курбан, трябва да кажа, че истинската жертва пред Бога не е курбана, а нашето смирение и покаяние.
„Жертва Богу е дух съкрушен, сърце съкрушено и смирено ти, Боже, не ще презреш“ - казва в 50 псалом светият цар и пророк Давид. Ако искаме да бъдат чути нашите молитви, а те ще бъдат чути, защото Бог е много милостив (дали го заслужаваме, е друг въпрос) ще ни бъде пратен дъжд тогава, когато трябва и колкото трябва, а не когато ние искаме и колкото искаме. Защото Той е Творецът, а ние сме творението, което се радва на тези Божии дарове.
Призвани сме да живеем в симфония с останалото творение и да не го унищожаваме. И ако наведем главите и суетно навирените си носове пред Бога и Твореца, ще живеем по-добре и ще ни бъде много по-лесно – и с дъжда, и с отношенията помежду ни. Защото искаме милост, но даваме ли милост един на друг? Изострили сме отношенията си и само искаме, но не сме научени да даваме. В молитвата обаче, която казваме, даваме от себе си смирение и съкрушение, а просим милост за самите себе си.
Благослових трапезата, но най-важното, което направихме, е че се помолихме. Вярваме и се надяваме Бог да изпрати това, което ни е нужно и когато е нужно“.
 
Още не свършил ритуалът и дъждът заваля. Стопаните се надяват преваляването да има своето стопанско значение и да напои нивите със слънчоглед и царевица които се нуждаят най-вече.Коментирайте
Подобни новини
Министър Калин Стоянов откри РУ на МВР в Шабла
Министър Калин Стоянов откри РУ на МВР в Шабла
Нивото на безработица в област Добрич през април е 5,01%
Нивото на безработица в област Добрич през април е 5,01%
Започват регионалните фолклорни прегледи на художествената самодейност в Община Добричка
Започват регионалните фолклорни прегледи на художествената самодейност в Община Добричка
Няколко населени места в община Добричка празнуват в първите дни на юни
Няколко населени места в община Добричка празнуват в първите дни на юниЯндекс.Метрика