Начало >Добруджа >Регионални

Отец Михаил и стопаните от Кардам измолиха благодатен дъжд (СНИМКИ)

25.05.2023 г. 14:27:18 ч.
/
Отец Михаил и стопаните от Кардам измолиха благодатен дъжд (СНИМКИ)
Молебен за дъжд и берекет отслужи отец Михаил от храм „Св. Троица“ в Кардам. По обед в нивите между Кардам и Черноoково се събраха земеделски стопани за да измолят живителната влага за посевите си. За силата на молитвата, слово произнесе отец Михаил:„Голяма сила има молитвата – и частната, и обществената. Но най-голяма сила има искрената молитва пред Бога. Днес отново сме събрани тук, за да се помолим заедно и всеки е дошъл според собствените си сили и според своята вяра в Бога.
Започвам с това, че сме се събрали на молитва – преди всичко друго. Да, ще има и трапеза, но понеже прочетох някъде, че за да бъдат чути молитвите на християните, се дават две агнета курбан, трябва да кажа, че истинската жертва пред Бога не е курбана, а нашето смирение и покаяние.
„Жертва Богу е дух съкрушен, сърце съкрушено и смирено ти, Боже, не ще презреш“ - казва в 50 псалом светият цар и пророк Давид. Ако искаме да бъдат чути нашите молитви, а те ще бъдат чути, защото Бог е много милостив (дали го заслужаваме, е друг въпрос) ще ни бъде пратен дъжд тогава, когато трябва и колкото трябва, а не когато ние искаме и колкото искаме. Защото Той е Творецът, а ние сме творението, което се радва на тези Божии дарове.
Призвани сме да живеем в симфония с останалото творение и да не го унищожаваме. И ако наведем главите и суетно навирените си носове пред Бога и Твореца, ще живеем по-добре и ще ни бъде много по-лесно – и с дъжда, и с отношенията помежду ни. Защото искаме милост, но даваме ли милост един на друг? Изострили сме отношенията си и само искаме, но не сме научени да даваме. В молитвата обаче, която казваме, даваме от себе си смирение и съкрушение, а просим милост за самите себе си.
Благослових трапезата, но най-важното, което направихме, е че се помолихме. Вярваме и се надяваме Бог да изпрати това, което ни е нужно и когато е нужно“.
 
Още не свършил ритуалът и дъждът заваля. Стопаните се надяват преваляването да има своето стопанско значение и да напои нивите със слънчоглед и царевица които се нуждаят най-вече.



Коментирайте
Подобни новини
Много настроение в първата вечер от "Сцената" в село Езерец
Много настроение в първата вечер от "Сцената" в село Езерец
Депутат пита министъра на околната среда за почистването на река Батова до курорта Албена
Депутат пита министъра на околната среда за почистването на река Батова до курорта Албена
Трио „Дивертименто“ с концерт днес в „Двореца“ в Балчик
Трио „Дивертименто“ с концерт днес в „Двореца“ в Балчик
Завърши „Плувно лято”  2024 г. в Каварна
Завърши „Плувно лято” 2024 г. в Каварна



Яндекс.Метрика