Начало >Добруджа >Общество

Почит към героите, дали живота си за свободата на Добрич (ВИДЕО)

27.01.2022 г. 12:09:18 ч.
/
Почит към героите, дали живота си за свободата на Добрич (ВИДЕО)
С общоградско поклонение Община Добрич отбеляза 144 години от освобождението на града от османско владичество.  По традиция церемонията се състоя пред Паметника на ген. л-т Цимерман, като в нея участваха представители на РК „46-и пехотен Добрички полк“ към НД „Традиция“. Заупокойна молитва бе отслужена от протойерей Емануил и свещеник Мирослав.
Всяка година на тази дата се събираме на Паметника на победата, за да почетем героите на ген. Цимерман за освобождението на Добрич. Добруджа не е само равнина, гора и плодородна земя, а и бойно поле. През годините почти няма война, която да не засяга нашите земи. Затова и Добрич е единственият град, който е освобождаван четири пъти, заяви в своето слово кметът на Добрич Йордан Йорданов. Не трябва да забравяме саможертвата на войните по време на Руско-турската освободителна война. Днес мнозина казва, че Русия е преследвала свои интереси, но не трябва да пренебрегваме желанието на руския народ и състраданието им към нас – българите.
Историята не е черно и бяло и често се тълкува недобросъвестно. Историята е наука на факти и фактът, който трябва да помним, е, че Добрич е освободен на 27 януари 1878г. благодарение на руските войски, каза още Йорданов.
Признателен съм, че за поредна година съм поканен на това свято място за Добрич и Добруджа, на паметника, символизиращ подвига на руските войници по време на Руско-турската война, заяви Владимир Климанов – ген. консул на Руската федерация във Варна.
Тези войници са били обикновени хора. Те може дори да не са знаели и къде е България, но са знаели, че отиват да освобождават братята славяни, каза още Климанов.
Венци и цветя на паметника положиха всички присъстващи, сред които бяха още областният управител Галин Господинов, председателят на Общинския съвет Нивелин Радичков, общински съветници, представители на партии и граждани.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Времето в петък
Времето в петък
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта  за ЕП и НС
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта за ЕП и НС
Председателят на НАЗ: Добрата новина е, че парите са осигурени и няма да има редукция на плащането
Председателят на НАЗ: Добрата новина е, че парите са осигурени и няма да има редукция на плащането



Яндекс.Метрика