ПП и БСП се договориха да работят за ново правителство и 6-месечна програма

02.07.2022 г. 16:09:19 ч.
/
ПП и БСП се договориха да работят за ново правителство и 6-месечна програма
"Продължаваме промяната" и БСП постигнаха съгласие да работят за съставяне на правителство и изготвяне на програма с политически приоритети и законодателна рамка за 6 месеца.

Това стана на първата среща от преговорния процес за формиране на управляваща коалиция и нов кабинет. Преди нея кандидатът за премиер Асен Василев изрази надежда, че ще съберат мнозинство от 121 народни представители, за да могат да се справят с всички кризи, пред които страната е изправена.

След срещата Василев заяви, че тя е била много конструктивна и че силно вярва, че ще съставят кабинет, който ще се опита да изведе страната от кризите.

"Постигнахме съгласие да се изготви в много кратки срокове програма от експертните екипи, която да бъде приета и на политическо ниво и в която да залегнат много ясни, конкретни срокове и ангажименти за това какво ще се случи отсега до края на годината като реформи и като необходими дейности. Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което да продължи да работи за интересите на България, така както и първият кабинет."

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че са си дали сметка за слабостите дотук и ще бъде изготвена кратка програма, поне до края на годината.

"На тази среща отчетохме доброто, което постигнахме за 6 месеца, а то не е никак малко, особено за ситуацията, в която работихме - на множество кризи, които връхлетяха България.

Дадохме си ясно сметка и за слабостите, които проявихме. Една от тях беше, че не подготвихме още от самото начало ясна програма със задачи и срокове. Затова днес коригираме тази слабост и се разбрахме екипи от по трима, представени от нас, да изготвят такава програма с политически приоритети, но и конкретна законодателна рамка за 6 месеца."

От ПП вече представиха 8 приоритета, около които бъдещият проектокабинет ще се обедини. Сред тях са борбата с корупцията, съдебната реформа, 22-те законодателни промени, които са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, и избор на независими и компетентни членове на водещите регулаторни органи.

Към тях БСП поиска да се допълнят социалните политики, здравеопазването, образованието и икономиката.

Имената на бъдещи министри са били оставени за втория кръг от разговори.

Разговори с "Има такъв народ" са възможни единствено и само без Слави Трифонов и Тошко Йорданов.

Имаше и призиви дипломатите на Руската федерация и България да направят опит да постигнат консенсус, за да не се прекъсват дипломатическите отношения между двете страни.

Малко след 15 ч. започна консултацията на ПП с "Демократична България".
Снимка:БГНЕС
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Служебният кабинет осигури пълния размер на „украинската помощ“ за земеделските стопани
Служебният кабинет осигури пълния размер на „украинската помощ“ за земеделските стопани
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери
Последен ден за регистрация на партии и коалиции за изборите 2  в1
Последен ден за регистрация на партии и коалиции за изборите 2 в1
ЦИК: 10 партии и 8 коалиции са подали документи досега за участие в изборите
ЦИК: 10 партии и 8 коалиции са подали документи досега за участие в изборите



Яндекс.Метрика