Прага поема кормилото на Европа, какви ще са приоритетите?

01.07.2022 г. 09:32:23 ч.
/
Прага поема кормилото на Европа, какви ще са приоритетите?
Войната в Украйна  и последиците от нея в момета е основен фокус в Брюксел. Несигурността на енергийния пазар води до повишаване на цените на енергията във всички страни от ЕС, а европейските политици и служители очакват с нетърпение есента.

От днес Чешката република поема от Франция за шест месеца председателството на Съвета на Европейския съюз. Страната ще изпълнява този ангажимент до 31 декември включително, когато ще предаде щафетата на Швеция. Чехия, която се присъедини към ЕС през 2004 г., ще председателства за втори път след периода от 1 януари до 30 юни 2009 г.

"Историята се повтаря. През 2009 г., когато започнахме първото си председателство, трябваше да се справим с руско-украинската газова криза. Макар тя да не беше съпроводена с война, в нея можем да видим основите на днешната криза", заяви министърът на регионалното развитие Иван Бартош в навечерието на председателството в Брюксел на заседание на Европейския комитет на регионите, който обединява представители на местните власти от целия ЕС, съобщи чешкият ежедневник "Е15".

Първото чешко председателство се намираше в ситуация, много сходна с днешната. Европа се справяше с последиците от световната финансова криза, а на геополитическата сцена Русия нападна Грузия и завзе част от нейната територия. Ситуацията се изостри през януари 2009 г., когато Москва напълно спря доставките на ключовата енергийна суровина за Украйна за две седмици заради спорове с Киев относно плащанията за природен газ. Тъй като по това време осемдесет процента от доставките на газ от Русия за Европа преминават през страната, повечето страни от ЕС внезапно остават без газ.
Подкрепата на ЕС за Украйна, разрешаването на миграционната криза в тази страна, укрепването на енергийната сигурност, икономиката и отбранителните способности на общността, както и насърчаването на демокрацията са основните приоритети на чешкото председателство в Съвета на ЕС. Премиерът Петър Фиала заяви това на 15 юни след заседание на кабинета, на което приоритетите бяха окончателно одобрени.
Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
10 морски мили буферна зона около кораби, изнасящи зърно от Украйна
10 морски мили буферна зона около кораби, изнасящи зърно от Украйна
Руснаците подкрепят Путин – и да спре войната, и да тръгне пак към Киев
Руснаците подкрепят Путин – и да спре войната, и да тръгне пак към Киев
ФБР нахлу в имението на Доналд Тръмп
ФБР нахлу в имението на Доналд Тръмп
67-ми сме в света по военна мощ
67-ми сме в света по военна мощЯндекс.Метрика