Начало >Добруджа >Общество

Предучилищното образование в Добрич – вече само в детските градини (ВИДЕО)

28.01.2022 г. 14:40:17 ч.
/
Предучилищното образование в Добрич – вече само в детските градини (ВИДЕО)
Със заповед на кмета на Община град Добрич Йордан Йорданов предучилищното образование вече ще се извършва само в детските градини. Това не е лично решение, а е взето екипно след много анализи и разговори с експерти в областта на образованието, обясни Йордан Йорданов пред медиите.

В 8 общински училища в Добрич има групи за предучилищно образование. В момента те са посещават от 152 деца, сред които има и 20 на 4-годишна възраст, което е неразрешено, съобщи заместник-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева. 86 от тези деца през септември ще постъпят в първи клас, а останалите 66 – на 5 и на 6 години, ще бъдат пренасочени към детската градина в техния район без да е необходимо кандидатстване. Преподавателите с квалификация „Предучилищна подготовка“ също ще бъдат пренасочени на работа в детските градини.

Съгласно изискванията на Европейския съюз, обучението в българските училища трябва да стане едносменно, което също е фактор за взетото решение, обясни д-р Емилия Баева. За да успеем да преминем към едносменен режим, трябва да освободим стаите, които сега се използват за предучилищна подготовка, разясни тя.

По критериите на СЗО децата до 3 години трябва да посещават детска ясла, тези от 3 до 6 години трябва да бъдат в детските градини, а училището е за деца в училищна възраст, заяви д-р Емилия Баева. Тя отбеляза, че предучилищното образование в училищата е позволено, но то е приложимо в най-големите градове, където местата в градините недостигат и в малките населени места, в които има училище, но няма детска градина, като целта е да бъдат обхвани всички деца. Заместник-кметът посочи, че взетото решение не е ново за България и вече се прилага в Габрово, Враца, Разград, Силистра, Кърджали и др.

Д-р Емилия Баева подчерта, че решението по никакъв начин не е свързано с финансови приходи за общината, каквито упреци са се появили в коментари в социалните мрежи. Издръжката на детските градини е изцяло местна дейност и общината ще поеме издръжката на още деца, заяви тя.

Чрез медиите кметът Йордан Йорданов покани майките, които протестират срещу заповедта, на среща с него и д-р Емилия Баева. Той обяви, че ще бъде организирано допитване сред родителите на деца в предучилищна възраст в Добрич относно решението. За целта ще бъде сформирана комисия, в която ще могат да се включат и майките, които са против заповедта. Останалите членове ще бъдат от общинска администрация. В продължение на 2 седмици в Община Добрич ще има изборна секция, включително и в събота, обясни Йордан Йорданов. Така ще се покаже реално кое мнение преобладава сред родителите и дали то е по-различно от това в социалните мрежи.

Вижте какво казаха по темата Йордан Йорданов и д-р Емилия Баева след 1:01:30 във видеото.

Репортаж на Димитър Узунов и Преслав Димитров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добруджа е незаконосъобразен
ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добруджа е незаконосъобразен
Имунизация срещу Covid-19 се извършва и в Подвижния ваксинационен пункт  в Добрич
Имунизация срещу Covid-19 се извършва и в Подвижния ваксинационен пункт в Добрич
Прогноза за времето в сряда
Прогноза за времето в сряда
Препоръки на МЗ във връзка с нарастващия брой на случаите на COVID-19 в страната
Препоръки на МЗ във връзка с нарастващия брой на случаите на COVID-19 в странатаЯндекс.Метрика