Преговорите в Минск за уреждане на обстановката в Украйна завършиха

12.02.2015 г. 09:51:00 ч.
/ ИА Добруджа
Преговорите в Минск за уреждане на обстановката в Украйна завършиха
Преговорите между лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция за уреждане на конфликта в Донбас приключиха, съобщи Руската информационна агенция „Новости". Според източник на агенцията Владимир Путин, Петро Порошенко, Ангела Меркел и Франсоа Оланд ще подпишат 10-точков план, който трябва да доведе до прекратяване на бойните действия в рамките на следващите 48 часа.
За участие в диалога на контактната група през последния час пристигнаха и ръководителите на донецките и луганските сепаратисти Александър Захарченко и Игор Плотницки.
С подписването на документа завърши продължаващият в Минск 13 часа дипломатически маратон за намиране на мирен изход от кризата в Украйна.
Петро Порошенко, Владимир Путин, Ангела Меркел и Франсоа Оланд бяха под натиск от събитията в района на бойните действия, които отнеха живота на най-малко петдесет души само през вчерашния ден. Общият брой на загиналите от миналия април, по официална статистика, надвишава 5 хиляди и 300, а десетки хиляди са принудени да живеят в бомбоубежища.
По-рано източник на "Франс прес" коментира, че основният препъникамък пред примирието е нежеланието на украинските власти да признаят бунтовническия контрол върху територия от над 500 квадратни километра, завзета през последния месец. Друг ключов въпрос - контролът върху 400-километровата граница на Русия със самопровъзгласилите се републики в Донецк и Луганск, откъдето, според Киев, сепаратистите получават редовно военна помощ.

Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
От руини в Харков Зеленски покани Байдън и Си в Швейцария
От руини в Харков Зеленски покани Байдън и Си в Швейцария
Макрон на държавно посещение в Германия
Макрон на държавно посещение в Германия
Президентски балотаж в Литва
Президентски балотаж в Литва
Серия земетресения в Турция тази сутрин
Серия земетресения в Турция тази сутринЯндекс.Метрика