Начало >Добруджа >Общество

При повишаване интереса на пътниците, БДЖ може да пусне бърз влак Добрич - София

31.01.2024 г. 13:09:11 ч.
/
При повишаване интереса на пътниците, БДЖ може да пусне бърз влак Добрич - София
Ако интересът на пътниците по направление Добрич - София се повиши, БДЖ - Пътнически превози има готовност да осигури директен бърз нощен влак. Това стана ясно от получен отговор от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на зададен въпрос от народния представител от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев, информират от партийния пресцентър
В момента жителите на Добрич, които пътуват за София, се прекачват на Повеляново на бързия влак Варна - София. Това създава големи неудобства за пътниците в обикновените купета от първа и втора класа особено в късните часове. Изключение са само спалните вагони, които директно биват прикачвани за директния влак от Варна към София.
Според Гвоздейков към момента разработването на директна линия на влака Добрич - София ще бъде неефективно поради неголемия брой пътници, използващи този вид транспорт. В писмото си той уточнява, че участъкът Повеляново - Кардам е неелектрифициран, а Повеляново - София е с изградена електрификация, което предполага, че за целия маршрут от Добрич до София трябва да се осигури дизелов локомотив, което е финансово нерентабилно за БДЖ.
Транспортният министър сочи и още една възможност за бърз влак по линията Добрич - София - смяна на дизеловия локомотив с електрически на гара Повеляново, което обуславя престой от 30 минути за технологични операции. Според него този вариант с използването на два локомотива отново е нецелесъобразно и икономически неизгодно.

Коментирайте
Подобни новини
На 102 години почина Славка Попова
На 102 години почина Славка Попова
Рисунки от областния етап на конкурса „С очите си видях бедата” са подредени в  Регионална библиотека ”Дора Габе”
Рисунки от областния етап на конкурса „С очите си видях бедата” са подредени в Регионална библиотека ”Дора Габе”
Времето на 18 април
Времето на 18 април
Подготовката за активния летен сезон в Кранево бе тема на работна среща при областния управител
Подготовката за активния летен сезон в Кранево бе тема на работна среща при областния управителЯндекс.Метрика