Начало >Добруджа >Общество

Приключи проект „Отговорът на училището на младежките проблеми” на ФСГ "Васил Левски"

26.07.2016 г. 09:10:04 ч.
/
Приключи проект „Отговорът на училището на младежките проблеми” на ФСГ "Васил Левски"
Със заключително представяне пред добрички учители в рамките на пътуващ семинар приключи работата по проект „Отговорът на училището на младежките проблеми”, който бе реализиран във финансовата гимназия в продължение на две години. Проектът бе финансиран от програма „Еразъм+”, Ключова дейност 2 /Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики, сектор “Училищно образование”/. В рамките му бяха осъществени три транснационални срещи и три обучителни събития за учители и ученици от пет европейски страни. В резултат на това 16 ученици и 9 преподаватели от гимназията взеха участие в мобилности до Германия, Италия, Унгария и Португалия, по време на които работиха по проектната тема, повишаваха знанията и квалификацията си, участвайки в различни работни ателиета и дискусии. Първото обучително събитие се проведе в България, като в него участваха други 10 преподаватели от училището.
Необходимостта от проекта бе продиктувана от пропуски в учебно-възпитателната работа и еднаквите проблеми и предизвикателства, пред които са изправени  младите хора от Европа. Целта на учителите от България, Унгария, Германия, Италия и Португалия бе да предложат възможен вариант за справяне с тези проблеми чрез въвеждане в учебния план или в учебната програма на Часа на класа на т.н. „Час за размисъл” и чрез обучения на тема „Комуникационни стратегии”. В продължение на две години учителите от петте страни работиха по създаването на учебна програма за „Часа за размисъл”, която обхваща 5 глобални теми, вълнуващи младите хора от всички европейски страни – ценностна система, професионална реализация, безработица, гражданско образование, етика и морал. Всяка тема включва по шест дидактически единици, планове за които бяха разработени и тествани от екипите на отделните страни. Обученията на тема „Комуникационни стратегии” бяха проведени в България, Германия и Унгария и включваха няколко уъркшопа – “Tехники за разрешаване на конфликти. Медиацията като средство за разрешаване на конфликти “, „Обучение на медиатори”,”Съветът на класа като начин за преодоляване на конфликти”, „Младите хора и техният свят -  европейска идентичност, превенция на употребата наркотици, сигурността в глобалната мрежа”, „Интегриране на нови онлайн инструменти в учебната и проектобазираната работа с цел повишаване качеството на учебния процес и на проектите”.
На заключителното информационно събитие бяха представени целият работен процес, както и шестте дидактически единици, които разработи българският екип. Бе обърнато специално внимание на устойчивото развитие на проекта - всички дидактически разработки могат да бъдат видяни на интернет страницта на проекта и могат да бъдат използвани в Часа на класа. Във всички училища партньори е въведен моделът “Училищни медиатори”, както и обучение за такива. В училища партньори е взаимстван моделът на немското училище Klassenrat – Съвет на класа.
Източник:ИА ДОБРУДЖА

Коментирайте
Подобни новини
Орк. „Приятели фолк“ посреща празника с видеоклип на песента „Светъл ден, Гергьовден“ (ВИДЕО)
Орк. „Приятели фолк“ посреща празника с видеоклип на песента „Светъл ден, Гергьовден“ (ВИДЕО)
Ученици от ЕГ „Гео Милев“ се докоснаха до работата в медийна група „Добруджа“ (СНИМКИ)
Ученици от ЕГ „Гео Милев“ се докоснаха до работата в медийна група „Добруджа“ (СНИМКИ)
98 години навършва днес Златният глас на Добруджа Верка Сидерова
98 години навършва днес Златният глас на Добруджа Верка Сидерова
Водните аварии днес
Водните аварии днес



Яндекс.Метрика