Начало >Добруджа >Общество

Проектите за пазара и центъра - основните цели пред Община Добрич за 2022г. (ВИДЕО)

28.01.2022 г. 11:29:31 ч.
/
Проектите за пазара и центъра - основните цели пред Община Добрич за 2022г. (ВИДЕО)
Инфраструктура, запазване и привличане на младите хора и привличане на инвестиции. Това са основните приоритети на Община Добрич за 2022 г, заяви кметът Йордан Йорданов по време на отчета за управление за миналата година. Той изтъкна два основни проекта, за реализацията на които ще работи Общината. Те са за нов градски пазар и за нов облик на центъра. Кметът отбеляза, че за нов градския пазар има подготвен проект и подсигурено финансиране, като два пъти вече е влизал за обсъждане в Общинския съвет. През първото тримесечие ще бъде вкаран  отново. Борбата ни е да получим подкрепата на съветниците, защото преди 6 месеца щеше да ни струва между 20 и 30% по-малко – заради цените на материали, ток, газ и човешкия ресурс, коментира още кметът.
За центъра на Добрич, той каза, че всичко, което му позволява закона, през годините е било свършено и вече се работи активно по проектирането на нов център.
Той припомни, че е имало издадена забрана за движение на МПС над 3 тона по пешеходната зона. Той обаче показа снимки от централни пешеходни зони в Западна Европа, където се движат над 10-тонни камиони и ремаркета. Стремежът ни е нашият център да бъде такъв – с подходяща настила, така че да бъде достъпен както за гражданите, така и за МПС, когато има нужда, каза Йорданов.
Тази година ще бъде една от най-активните по отношение на проекти за рехабилитация на улици и тротоари, главно в кварталите, каза Йорданов, като уточни, че интервенции ще има във всички квартали. Той припомни, че общинското предприятие разполага с нова техника, което ще позволи само да извършва дейностите по ремонт на тротоарите.
През пролетта ще бъде завършен блок „Добрич“ и ще бъде предадена собствеността на собствениците.  Радвам се, че след 33 години намерихме решение, каза още Йорданов, като отчете, че подобен казус с 30-годишна давност е канализацията на квартал "Рилци". Работи са по втория етап от реализацията на проекта.
През годината предстои саниране на читалище „Йордан Йовков“.
Един от начините за задържане на младите хора е създаването на филиал на Медицински университет - Варна, като за целта ще се работи по обновяване на сградата, в която да бъде разкрит филиала.
Освен това значително е подмладен екипът на общинска администрация, като на местата на навършилите пенсионна възраст, вече има над 50 нови служители, голяма част от които са под 30-годишна възраст, отчете кметът. 
Относно третият приоритет – привличане на инвестиции, Йорданов посочи, че целта е в Добрич да бъде изграден един от четирите Индустриални парка, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, като в момента текат процедури свързани с Подробния устройствен план в района на бившите казарми. За района около него е предвидено подмяна на водопровод и преасфалтиране на улиците. Освен това ще продължи рехабилитацията на улици в Северна промишлена зона.
За последните 5 години, по европейски проекти, чрез средства от националния бюджет и собствени средства, Община Добрич е инвестирала четвърт милиард лева. За сравнение наложените корекции за това получено финансиране е под 1 % или 2,3 млн. лева.

Във видеото можете да гледате отчета на кметския екип за управлението през втората годината от мандата!

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
17-годишна англичанка е доброволец в РБ „Дора Габе” (ВИДЕО)
17-годишна англичанка е доброволец в РБ „Дора Габе” (ВИДЕО)
Времето в сряда
Времето в сряда
Семейство Станчеви – най-четящото семейство в Добрич (ВИДЕО)
Семейство Станчеви – най-четящото семейство в Добрич (ВИДЕО)
Областните етапи на състезанията "Млад огнеборец" и на "Защита при бедствия..." ще се проведат в Добрич
Областните етапи на състезанията "Млад огнеборец" и на "Защита при бедствия..." ще се проведат в Добрич



Яндекс.Метрика