Начало >Добруджа >Общество

Проф.Енчо Калчев: Всичко в живота ми е свързано с Добрич (ВИДЕО)

21.09.2022 г. 14:54:03 ч.
/
Проф.Енчо Калчев: Всичко в живота ми е свързано с Добрич (ВИДЕО)
Докторът на медицинските науки проф.Енчо Калчев е новият „Почетен гражданин на Добрич“ за 2022 г. Званието му се присъжда след 61 години стаж в медицината и за неговите 85 години.
С тайно гласуване  общинските съветници на Добрич определиха новия носител на отличието. За проф. д-р Енчо Калчев гласуваха  28 съветници, 5-ма се въздържаха, нямаше „против“.

Проф. д-р Енчо Калчев  е роден на 23 юли 1937 година в Добрич. Завършва с първа специалност „Анестезиология и реанимация“ 1965г. и година по-късно специализира  „Хирургия“. Бил е главен лекар в добричката болница  в продължение на 20 години, като ръководи и „Хирургично отделение“. Защитил е дисертация на тема „Едноетажен шев в коремната хирургия“. Има  научна степен „Доктор“, „Доцент по хирургия“ и защитена  дисертация „Доктор на медицинските науки“ на тема „Място на проксималната селективна ваготомия при лечение на язвена болест“. Има над 70 публикации в различни специализирани медицински и научни издания. Избран е за професор от Академическия съвет на медицински университет гр. Варна.

В последните години проф.д-р Енчо Калчев продължава да оперира в болницата в Балчик.
„Почувствах  удовлетворение, първо, че отличието касае лично мен, след като 61 години работя като лекар и то на тази територия. Второ за това, че съм първият лекар номиниран и избран, макар лекарската професия да е социално значима“, казва проф.Калчев в интервю за медийна група „Добруджа“.
Нямам затруднения, вярно е, че има и автоматизъм в тази дейност, но работата ми поддържа духа, признава известният медик. И допълва, че се ползва все още с доверието на хората.

Като житейска философия професорът изповядва, наученото от книгите. Признава, че от дете обича да чете книги за велики личности.
Д-р Енчо Калчев е първият хирург извън столицата, който залага на лапароскопския  метод. Апаратурата му купува ръководството на Албена АД. По това време той е директор на Медицинския център в курорта. Първата му безкръвна операция продължава цели четири часа, по-късно същата стига до 28 минути. Изключителната му работоспособност го довежда до 4-5 операции на ден, понякога продължава и нощем да оперира.

За свой учител професорът признава д-р Казанджиев. Изключително признателен е на своята съпруга, която винаги е била до него и в професията като хирургична сестра и в живота като спътница. Удовлетворението в живота му идва и от факта, че двете му дъщери са лекари офталмолог и гинеколог и двете живеят и работят в Германия.
Техниката се разви много, но основен фактор в медицината остава човешкият фактор, категоричен е д-р Калчев.
Хирургът никога не се е изкушавал да влезе в политиката, макар да е имал поводи.
Убеден е след толкова години, че само здравето носи щастие.

Званието „Почетен гражданин на Добрич“ ще бъде връчено на тържествената сесия на Общинския съвет на празничния 25 септември.
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Книгата „Една торба с надежди и любов" на Румяна Янкова с втора премиера в Добрич (ВИДЕО)
Книгата „Една торба с надежди и любов" на Румяна Янкова с втора премиера в Добрич (ВИДЕО)
Над 30 къщички за птици е изработил добричлията Георги Георгиев (ВИДЕО)
Над 30 къщички за птици е изработил добричлията Георги Георгиев (ВИДЕО)
Времето на 4 октомври
Времето на 4 октомври
Според Преброяване 2021 в град Добрич живеят 73 895 човека
Според Преброяване 2021 в град Добрич живеят 73 895 човекаЯндекс.Метрика