Начало >Добруджа >Общество

Проф. Зехтинджиев, орнитолог: Не се доверявайте на голословни твърдения за вятърните паркове (ВИДЕО)

Възобновяемите източници на енергия ни освобождават съзнанието от мисълта да натрупваме нещо
16.10.2024 г. 14:23:44 ч.
/
Проф. Зехтинджиев, орнитолог: Не се доверявайте на голословни твърдения за вятърните паркове (ВИДЕО)
В България не са регистрирани отрицателни въздействия върху популациите не само на птицитие, но и на нито един животински вид, вследствие на работата на ветроенергийните паркове. Това заяви в студиото на медийна група „Добруджа“ проф. Павел Зехтинджиев – един от водещите учени-орнитолози у нас, с над 20 години опит в изследвания в България и по света на влиянието на вятърните паркове.
Проф. Зехтинджиев е посочен като вещо лице от Българското дружество за защита на птиците по Административно дело в Добричкия съд, свързано именно с изграждането на първите ветроенергийни паркове в района на Каварна преди почти 20 години.

Откакто в България работят вятърни паркове и се провежда мониторинг върху всички компоненти на околната среда в тези територии, натрупаните до момента данни са категорични - не са регистрирани отрицателни въздействия върху популациите не само на птицитие, но и на нито един животински вид. Не са регистрирани никакви негативни въздействия върху хората, растенията или животните в територията на работещи вятърни паркове, посочи проф. Зехтинджиев.

Той е категоричен, че възобновяемата енергия от вятъра е най-безопасният, екологичен и неизчерпаем източник на енергия, който гарантира стабилност на екосистемите в глобален мащаб на планетата.
„Възобновяемите източници на енергия ни освобождават съзнанието от мисълта да натрупваме нещо. Ние вече нямаме стреса, че ще останем без източник на енергия. Моят апел към Вашата аудитория е да не се доверяват на голословни твърдения за вредата от вятърните генератори“, подчерта ученият от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.

Проф. Павел Зехтинджиев коментира и темата „Виа Понтика“ и влияят ли ветрогенераторите на пътя на птиците.
„Понятието Виа Понтика бе въведено от нашия колега Николай Боев през 70-те години на ХХ век, за да илюстрира популярно за широката общественост как прелитат птиците през България. До момента това понятие остава без точно научно определение. Трябва да сме напълно наясно с условността на това понятие поради факта, че птиците не използват нито пътища, нито магистрали, а летят свободно във въздушното пространство, като тяхното конкретно местоположение във всеки един момент зависи от много условия и особено от посоката и скоростта на вятъра. Именно вятърът е енергията, която мигриращите реещи се птици използват. Поради това често те присъстват в районите с вятърни паркове. Самото присъствие на птици в близост с ветрогенераторите не означава риск за тях. Огромното множество видове птици никога не се сблъскват с вятърни генератори. Мисля, че проблемът с „Виа Понтика“ и вятърните паркове по-скоро се използва за привличане на вниманието от предубедени и крайно негативно настроени към вятърната енергия хора“, каза още професорът.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Д-р Митко Груев: Анестезиологията е най-тежката сред медицинските специалности (АУДИО)
Д-р Митко Груев: Анестезиологията е най-тежката сред медицинските специалности (АУДИО)
Световния ден на хляба отбелязаха в ДГ №17 „Първи юни“ в Добрич
Световния ден на хляба отбелязаха в ДГ №17 „Първи юни“ в Добрич
Времето на 17 октомври
Времето на 17 октомври
ИЗБОРИ: ГЕРБ Добрич организира Ден на спорта на 19 октомври
ИЗБОРИ: ГЕРБ Добрич организира Ден на спорта на 19 октомври



Яндекс.Метрика