Путин намери заместител и на "Кока-кола" - "Иван-чай"

23.07.2022 г. 10:04:06 ч.
/ ИА Добруджа
Путин намери заместител и на "Кока-кола" - "Иван-чай"
Президентът на Русия Владимир Путин успя да намери заместител на още един американски продукт, който изчезна от пазарите в Русия. Министерството на земеделието обмисля включването на "Иван-чай" в списъка на земеделските продукти. Това се казва в съобщение на ведомството в канала Telegram от сряда.

По време на форума на Агенцията за стратегически инициативи под мотото "Силни идеи за новото време" Александър Хлинов от Съюза на производителите на "Иван-чай" предложил Русия да развива производството на тази традиционна напитка.

От своя страна Путин заявил: "Наистина, сигурно е по-полезно, от някаква си там Кока-Кола, там е пълно с химия."  Държавният глава посъветвал Хлинов да му представи предложение, което, както се оказало, вече било приготвено и дадено на Путин на момента. "Аз ви обещавам: Още днес със съответната резолюция този документ, а аз мисля, че това е документ, това е важно дело, ще бъде изпратен с моя резолюция на министъра на селското стопанство Патрушев", отговорил държавния глава на Русия.

"Иван-чай" е растение, което се предлага и в билковите магазини в България като традиционен руски чай (капорски чай). Латинското му наименование е Epilobium angustifolium (теснолистна върбовка).

Всъщност Александър Хлинов подхванал Путин отдалеч, за да получи подкрепа за новата индустрия, като го попитал как се отнася към "Иван-чай" държавният глава. "Очевидно добре, ако ми кажете какво е това, аз ще ви отговоря по-точно", казал Путин, а Хлинов ръкомахайки обяснил, че това е растение, което го има в цяла Русия.

"Така показахте с ръка, сякаш около тази сграда расте, че щях да тръгна да си набера", разсмял се президентът, предава ТАСС, а предприемачът казал, че може да научи президента на тази работа. Според Хлинов отечественият пазар на горещи напитки имал голям потенциал, но имало проблеми с производството на суровината, доколкото чай, кафе, какао и цикория не растат в Русия. "Но пък имаме качествен Краснодарски чай – моля!" , възразил Путин.

"Да, но за да напоим цялата наша страна, на нас ни трябва алтернатива", отвърнал Халинов. "В добрия смисъл на тази дума", продължил Путин с усмивка.

Според Министерството на земеделието включването на върбовия чай в списъка на селскостопанските продукти "ще отвори достъп на неговите производители до всички мерки за държавно подпомагане, използвани от производителите на растения у нас". Напитката е в състояние да "отмести" чая и кафето и да заеме достойното си място по рафтовете на магазините и в потребителската кошница, смятат от ведомството.

От Министерството на земеделието отбелязаха, че ще помислят как да стимулират производителите на напитката.
 
Снимка:БГНЕС
Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
Кремъл не изключва саботаж като причина за щетите по газопровода "Северен поток"
Кремъл не изключва саботаж като причина за щетите по газопровода "Северен поток"
МВнР на Северна Македония осъди освиркването на българския химн
МВнР на Северна Македония осъди освиркването на българския химн
Германия се готви да въведе горна граница на цените на електроенергията тази есен
Германия се готви да въведе горна граница на цените на електроенергията тази есен
Липсата на внос на дърва за огрев от България доведе до рязко покачване на цените в Гърция
Липсата на внос на дърва за огрев от България доведе до рязко покачване на цените в ГърцияЯндекс.Метрика