Януарският доклад да не се ползва за политически цели!

04.12.2014 г. 13:49:00 ч.
/ ИА Добруджа
Януарският доклад да не се ползва за политически цели!
Докладът за правосъдието и вътрешните работи, който Европейската комисия ще публикува през януари, не трябва да се използва за политически цели и взаимни обвинения, предупреди главният прокурор Сотир Цацаров пред БНР в Брюксел.
По думите му докладът трябва да е стимул за позитивни промени, а не плашилото на опозицията срещу управляващите и на управляващите срещу опозицията, защото преди това тя е управлявала.
"Или на едни сили в съдебната система, които казват "ние сме прогресът, а вие сте регресът. Вижте какъв лош доклад". Той е за всички ни. Дайте да не говорим за силно позитивен, силно критичен. Очаквам да е обективен.
Знаем ли всички каква е действителността у нас? Знаем. Докладът ще бъде снимка на тази действителност. И до известна степен съществувалата политическа нестабилност ще даде отражение върху всичко това. Всеки трябва да поеме своя дял", заяви Цацаров.
По отношение на подкрепата му за стратегията за съдебна реформа, Цацаров заяви, че тя не е свързана нито с конюнктурата, нито със задаващия се доклад.
"Нямам никакъв ултиматум от Брюксел, ние правим нещо позитивно", коментира обвинител номер 1.
Главният прокурор не се притеснява от въпроси по делата с висок обществен интерес: "Готов съм и за неудобни отговори, готов съм и за убедителни отговори".
Главният прокурор заяви още, че не можем да си позволим разследването "КТБ" да се проточи с години. Цацаров напомни, че процедурата по връщане на банкера Цветан Василев у нас зависи от сръбски съд. Съвсем отговорно твърдя, че сме изпълнили всички изисквания на международната правна помощ. Оттам насетне нещата са в ръцете на съд – и то не български, каза той.
За скорошните акции в различни градове у нас за радикален ислям и възможни връзки с „Ислямска държава" главният прокурор коментира:
"Имаме доказателства, които напълно обосновават разследването, което сме започнали. не сме осъществили пиар акция. Не сме осъществили посегателство върху етнически или религиозни права. Една държава не може да стои безучастно, когато знамена на радикалния ислям се развяват на нейна територия", категоричен е главният прокурор.
Днес в Брюксел Цацаров ще има серия срещи, за които призна, че имат за цел "минимизиране на щетите". Основната тема на посещението е предстоящата среща с еврокомисаря по правосъдие Вера Юрова.
Тази среща ще има основен предмет на обсъждане предстоящия доклад по механизма за сътрудничество и проверка в частта му правосъдие и вътрешни работи.

Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
Въпреки подадената и оттеглена оставка НС освободи шефа на НЗОК
Въпреки подадената и оттеглена оставка НС освободи шефа на НЗОК
Родители настояват 2 май да бъде обявен за неучебен
Родители настояват 2 май да бъде обявен за неучебен
Очаква се повишаване на речните нива днес и през следващите два дни
Очаква се повишаване на речните нива днес и през следващите два дни
Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!
Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!Яндекс.Метрика