Начало >Добруджа >Общество

Радостина Жекова: Пазарът на зърнени култури е динамичен, в изчакване сме на по-добри цени (ВИДЕО)

В ход е есенната сеитба, добруджанци ще получат ренти, подобни на тези през 2023-а
23.10.2024 г. 11:13:04 ч.
/
Радостина Жекова: Пазарът на зърнени култури е динамичен, в изчакване сме на по-добри цени (ВИДЕО)
Есенната сеитба е в ход и се сее на бързи обороти. Срокът, в който се състои обичайно, се измести във времето. Малко изчакахме, заради по-високите температури, както и последвалите валежи от дъжд, каза за медийна група „Добруджа“ Радостина Жекова – председател на Добруджански съюз на зърнопроизводителите, който е част от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Сега в Добруджа масово се сее пшеница, уточни тя.

Тази есен валежите от дъжд бяха достатъчни като количества и съвсем навреме, а това не се е случвало отдавна. Има достатъчни запаси от влага в почвата и прогнозите за развитието на земеделските култури са много благоприятни, каза Радостина Жекова.
Не е приключило на 100% прибирането на царевицата от полетата. Причината е по-бавното изсъхване на зърното на царевицата, заради дъждовете.

Лошите прогнози за добивите при част от зърнените култури тази година се сбъднаха. При царевицата не успяхме да достигнем нивата от 2023 г. и добивите от декар за 2024 г. са с около 100 кг по-малко. При слънчогледа резултатите за миналата и тази година са почти еднакви – средно по около 178 кг/дка. ОД „Земеделие“ отчита към момента при царевицата среден добив под 300 кг от декар и не се очаква драстична промяна. 2024-а е много добра година за пшеницата и ечемика. Много благоприятен за развитието на растенията бе месец май. Затова и имаме много добри реколти и много добро качество на зърното, отчете още Радостина Жекова.

Тя съобщи още, че пазарът на зърно в момента е много динамичен. Първоначално тръгна много вяло, но ситуацията се промени след влиянието на няколко събития, случили се в световен мащаб. Отначало пшениците, слънчогледите и царевиците бяха с по-ниски цени от 2023 г. В следващ момент търсенето бе по-голямо от предлагането, особено при слънчогледите и това вдигна ценовите нива. При старт от 840 лв. за тон тогава, сега има търсене на слънчоглед на нива от 1020 - 1030 лв. за тон, а това е значителен скок в рамките на месец.

Засега колегите се опитват да задържат някакви количества царевица на склад, за да я изтъргуват на по-добри цени, макар, че на ниво световни борси не се очаква някакво драстично повишение на цените. При тази култура имахме ниски добиви, заради сушата, припомни Жекова. Сега царевицата се търгува на 350-360 лв. за тон.  При пшениците първоначално цената бе 350 лв. за тон, сега е над 400 лв./тон.

Председателят на Добруджанският съюз на зърнопроизводителите коментира, че настоящите цени на зърнените култури няма как да компенсират ниските добиви при някои от тях (слънчоглед и царевица). Пшеницата, която бе с много добри резултати, но тя заема между 30 - 40% от сеитбооборота в едно стопанство, а това не е достатъчно за цялостно  покриване на загубите.

Жекова обобщи, че пазарът е динамичен, движението на цените е нагоре и колегите й са в изчакване на по-добри цени. Затова има някакъв шанс крайният финансов резултат да бъде като през 2023 г. и да не сме на много голяма загуба.

Председателят на Добруджански съюз на зърнопроизводителите прогнозира, че на база на данните до момента, рентите, които ще получат добруджанци тази година, ще бъдат на нивата от 2023-а.

Интервю на Галина Бозукова и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Тя... Жената! Димитрина Младенова и Капачки за благотворителност МБАЛ-Добрич (ВИДЕО)
Тя... Жената! Димитрина Младенова и Капачки за благотворителност МБАЛ-Добрич (ВИДЕО)
Протестна подписка от жители на община Генерал Тошево срещу планираното спиране на влака Добрич - Кардам
Протестна подписка от жители на община Генерал Тошево срещу планираното спиране на влака Добрич - Кардам
Водните аварии днес
Водните аварии днес
ЦИК с указания до отговорните институции след писмо на РИК-Добрич за организацията на местен референдум
ЦИК с указания до отговорните институции след писмо на РИК-Добрич за организацията на местен референдум



Яндекс.Метрика