Реформаторите с единна позиция за участие в коалиционно реформаторско правителство

09.10.2014 г. 17:29:00 ч.
/ ИА Добруджа
Реформаторите с единна позиция за участие в коалиционно реформаторско правителство
Лидерите на седемте партии в Реформаторския блок излязоха днес с единна позиция, в която обявиха готовност за участие в коалиционно реформаторско правителство. Четири са предпоставките за подобен кабинет-ясна парламентарна подкрепа и стабилно мнозинство, в което не влизат партиите, подкрепяли предишното правителство; готовност от страна на ГЕРБ за сключване на публично и детайлно политическо споразумение; включване в програмата на кабинета на конкретни ангажименти и срокове за реформи и гаранции за безусловна европейска и евроатлантическа ориентация. Разглеждаме единството на партиите в РБ като основа за утвърждаване на Блока като основна политическа сила с дългосрочна перспектива за развитие, се казва в позицията. Приоритетите, за които РБ ще настоява да бъдат разписани в програмата на правителството, са реформа в администрацията и съдебната система, в здравеопазването, в пенсионната система и в енергийния сектор; продължаване и ускоряване на реформите в образованието; допълнителни усилия в борбата с престъпността и корупцията; бързи решения за връщане на доверието в банковата система; мерки за справяне с демографската криза и проблемите на бедните и обезлюдяващите се райони и реформа в Изборния кодекс.
В позицията на блока се казва още, че формацията оценява изборите на 5 октомври като успех, но отчита, че той би бил по-изразен при по-единна и по-фокусирана кампания. Бъдещите преговори за съставяне на правителство се основават и на принципите, изразени в декларацията на РБ през месец август тази година, се казва в заключение в декларацията.
Няма да подкрепим правителство на малцинството, категоричен беше лидерът на ДСБ Радан Кънев на пресконференция. След като имаме ясни мерки и срокове, тогава ще обсъждаме кои личности ще са гаранти за тези мерки, каза още той. Преди програмата на правителството няма да коментираме личността на премиера или на който и да е министър, посочи още Кънев.
Разговорът за политиките и принципите е много по-важен от разговора за личностите, допълни лидерът на СДС Божидар Лукарски.
Лидерът на ДБГ Меглена Кунева обяви, че в следващите дни ще бъде излъчен екипът за преговорите от страна на РБ. Ще търсим реципрочност и като брой хора, и като ниво на позиция в съответните партии. Смятам, че трябва в момента да видим къде и дали може да се осигури здрава основа за реформи и да се търси сближаване на позициите, категорична беше Кунева. Тя посочи като обнадеждаващ знак, че Румяна Бъчварова от преговорния екип от ГЕРБ е дала заявка, че оценява предложенията на РБ за съдебна реформа.


Коментирайте
Подобни новини
Дърва за бедните и жито за всички обеща новият земеделски министър
Дърва за бедните и жито за всички обеща новият земеделски министър
България в Шенген - въпросът не е само технически, предупреждава Крум Зарков
България в Шенген - въпросът не е само технически, предупреждава Крум Зарков
В МЗ обмислят да махнат тегобата на маските
В МЗ обмислят да махнат тегобата на маските
Протест съпътства обсъждането в КЕВР на цената на газа за август
Протест съпътства обсъждането в КЕВР на цената на газа за августЯндекс.Метрика