Рязко скача броят на точките, които ще се отнемат за нарушения на пътя

24.03.2023 г. 12:50:09 ч.
/
Рязко скача броят на точките, които ще се отнемат за нарушения на пътя
Значително повече контролни точки за нарушения по пътя ще отнема вече МВР, след като в „Държавен вестник“ бяха обнародвани промените в наредбата от 2012 г. С нея се определя максималният брой на точките, както и условията и реда, по който се отнемат и възстановяват те. Измененията влизат в сила от 28 март 2023 г.

Контролните точки остават 39 в нормалните случаи, а за младите шофьори с под 2 г. опит зад волана те са 26. Но отнемането на всички точки ще води до загуба на правоспособността за най-малко 6 месеца.

Според наредбата се прави разграничение за количество алкохол в кръвта и отнемането на точки, ако караш пил. Така например концентрация от 0,5 на хиляда до 0,8 промила ще води до отнемане на 8 точки. От 0,8 до 1,2 промила – 12 точки. При рецидив ще се отнемат 20 точки. В случай на отказ водачът да се подложи на тест за алкохол или наркотици той ще се разделя с 15 точки.
Промени се предвиждат и за превишаване на скоростта. С 18 точки ще се разделя шофьорът, ако кара с над 50 км/час от разрешената. Ако бъде хванат повторно - 21 т., а при системно нарушаване на правилника - 26 т.
Онези, които се движат с неизправно превозно средство, ще се разделят с 10 т. Също толкова ще коства на водачите и движението в аварийната лента, което е нововъведение. За движение в насрещното платно на магистрала или скоростен път водачите ще се простят с 15 точки.
Ще се отнемат повече точки и за неправилно изпреварване, което е създало опасност за движението – 13 т. За първи път ще се налага санкция от 10 точки и за неправилно изпреварване, което не е създало опасност за движението.
За нарушаване на правилата за преминаване през железопътен прелез ще се отнемат двойно повече точки – 10.
При неспазване на знак "Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!", ако от това е създадена непосредствена опасност за движението, ще се вземат 10 контролни точки. Онези, които не използват хендсфри и разговарят, докато карат, ще се разделят с 8 точки. Шофирането без колан ще води до отнемане на 10 т., а возенето на деца, без да се спазват изискванията на закона, ще води до отнемане на 12 т., вместо сегашните 6 т. За преминаване на червено се предвиждат 10 т.
Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
Колони военна техника в Силистра заради учение на НАТО
Колони военна техника в Силистра заради учение на НАТО
Служебният кабинет ще поиска от депутатите да удължат "удължителния" бюджетен закон
Служебният кабинет ще поиска от депутатите да удължат "удължителния" бюджетен закон
Благоевград, Видин и Хасково са градовете с най-ниски заплати
Благоевград, Видин и Хасково са градовете с най-ниски заплати
Храните поевтиняват, но на едро
Храните поевтиняват, но на едроЯндекс.Метрика