Русия може да вдигне антизападните санкции по-рано, но може и да продължи действието им

13.11.2014 г. 12:49:00 ч.
/ ИА Добруджа
Русия може да вдигне антизападните санкции по-рано, но може и да продължи действието им
Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Русия може да вдигне антизападните санкции по-рано от предвидения едногодишен срок. Той обаче предупреди, че е възможно и да продължи тяхното действие.
Като направи уточнението, че Русия не е въвеждала санкции, а е била принудена да предприеме ответни мерки в отговор на западните ограничения, Медведев посочи, че е време да се сложи край на тази политика и от двете страни. Според него антируските санкции създават напрежение в цялата финансово-икономическа система на страната, а последствията не винаги могат да се пресметнат предварително.
Дмитрий Медведев смята, че за преодоляването на съществуващите проблеми е необходимо не само да бъдат премахнати санкциите, но също така страните да се върнат към нормалния, спокоен и продуктивен диалог. Запитан кога очаква подобряване на руско-американските отношения, руският премиер посочи, че това не зависи от Москва и че първата крачка трябва да направи този, който пръв е въвел санкции срещу другата страна.
Медведев заяви след разговор с американския президент Барак Обама, че Съединените щати трябва да направят първи постъпки за подобрение на руско-американските отношения и да отменят санкциите срещу Русия. Двамата лидери се срещнаха в Найпидо, Мианма, където се провежда международна конференция с лидерите на Югоизточна Азия.
Руският премиер същевременно предупреди, че след като ограничителните мерки бъдат отменени, не всички западни производители ще успеят да се завърнат на руския пазар, където тяхното място вече ще са заели компании от други страни.
Малко вероятно е външните министри на Европейския съюз да разширят санкциите срещу Русия заради намесата й в дестабилизирането на Украйна, прогнозираха пред Ройтерс европейски дипломати в навечерието на предстоящата в понеделник министерска среща.
По предварителна информация, основна тема на разговорите ще е Украйна, която съобщи, че предислоцира войски в източната си част, защото се бои, че сепаратистите ще започнат ново военно настъпление.
Командващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви, че Алиансът е видял как през последните дни в Украйна са навлезли руски войски и танкове, с което потвърди съобщенията на международните наблюдатели.
Подкрепа за решението на съюзниците си в ЕС за санкции срещу Русия изрази Унгария, но не скри опасенията си, че ще се нуждае от помощ за гарантиране на енергийните си доставки, които може да бъдат засегнати. Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви в Берлин, че страната му иска "балансирани и прагматични" отношения с Москва, като същевременно подкрепя суверенитета на Украйна.

Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
10 морски мили буферна зона около кораби, изнасящи зърно от Украйна
10 морски мили буферна зона около кораби, изнасящи зърно от Украйна
Руснаците подкрепят Путин – и да спре войната, и да тръгне пак към Киев
Руснаците подкрепят Путин – и да спре войната, и да тръгне пак към Киев
ФБР нахлу в имението на Доналд Тръмп
ФБР нахлу в имението на Доналд Тръмп
67-ми сме в света по военна мощ
67-ми сме в света по военна мощЯндекс.Метрика