Русия: Партньорство с ЕС ще има, но “в друг вид”

25.03.2015 г. 10:27:00 ч.
/ ИА Добруджа
Русия: Партньорство с ЕС ще има, но “в друг вид”
"Институционалните механизми за партньорство не работят. ЕС ги замрази. Въпреки това политическият диалог продължава и каналите за него са открити", посочи руският дипломат.
Постоянният представител на Русия в ЕС каза, че се подготвя посещение в Москва на върховния представител на Европейския съюз за външните работи и сигурността Федерика Могерини.
Той припомни, че Русия участва в преговорите за иранската ядрена програма, в съвместните усилия за уреждането на конфликта в Близкия изток и в други съвместни консултации, пише novini.bg.
"Възстановяването на стратегическото партньорство е неизбежно, но в друг вид. Предишната конструкция не издържа изпитанието на украинската криза", заяви той и добави: "мисля че повече ще обръщаме внимание на съдържанието и по-малко на гръмките лозунги."
Чижов посочи, че в редица страни от ЕС е започнала "непристойна" кампания, свързана с празнуването на победата над нацизма.
Чижов заяви, че е предал покани за празненствата на лидерите на ЕС, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
"Те не дадоха официален отговор, макар че Туск направи публично изявление по този въпрос", отбеляза руският постоянен представител в ЕС.
Той добави, че редица европейски представители са обяснили отказа си с Деня на Европа, който също се пада на 9 май.
"Но преди 10 години това не им попречи да дойдат на 60-годишнината от Деня на победата в Москва", припомни руският дипломат.

Източник:Агенция "КРОСС"

Коментирайте
Подобни новини
Румънският парламент гласува отстрелването на 1000 мечки
Румънският парламент гласува отстрелването на 1000 мечки
Хаосът по летищата ще продължи още няколко дни
Хаосът по летищата ще продължи още няколко дни
Тръмп обеща на Зеленски: Слагам край на войната!
Тръмп обеща на Зеленски: Слагам край на войната!
Бразилският президент скандализира с шега за насилието над жените
Бразилският президент скандализира с шега за насилието над женитеЯндекс.Метрика