Руските медии със забрана да отразяват Пригожин?

28.05.2023 г. 13:58:25 ч.
/ ИА Добруджа
Руските медии със забрана да отразяват Пригожин?
Основателят на руската частна армия "Вагнер" Евгений Пригожин изрази увереност, че висши служители на Кремъл са забранили да се съобщава за него в държавните медии, съобщава "Ройтерс".
Той предупреди, че подобен подвеждащ подход ще доведе до ответна реакция от руския народ до месеци.
Пригожин е най-яркият член от обкръжението на президента Владимир Путин, придобил широка известност в 15-месечната война в Украйна.
По професия ресторантьор, миналата седмица той се пошегува, че прякорът му трябва да бъде "касапинът на Путин", а не "готвачът на Путин".
Бойците от групата му "Вагнер" превзеха украинския град Бахмут по-рано този месец, но ролята му за победата беше омаловажена от държавната телевизия.
61-годишният Пригожин си създаде име, като наложи брутална дисциплина на наемниците си и използва нецензурен език и затворнически жаргон спрямо висшето военно ръководство на Путин, включително към министъра на отбраната Сергей Шойгу.
Показателно за това доколко се смята, че Пригожин е нарушил табутата на Русия на Путин, в продължение на 20 часа държавната телевизия не отрази превземането на Бахмут нито излъчи победната реч на шефа на "Вагнер".
Запитан за предполагаемата забрана да бъде отразяван в държавните медии, Пригожин си послужи с редица руски поговорки, за да се присмее на отговорните за разпореждането: "Забраненото винаги е по-сладко".
"Вагнер" не е хлъзгав сапун, който бюрократите са свикнали да бутат навсякъде; "Вагнер" е шило, острие, който не можеш да скриеш", изтъкна той и допълни, че е абсолютно убеден, че отразяването му в медиите е забранено.
"Фактът, че високопоставените бюрократи, тези кули на Кремъл, се опитват да затворят устите на всички, за да не говорят за "Вагнер", само ще даде още един тласък на хората.
По негови думи подобен подход би предизвикал ответна реакция от руския народ.
"В дългосрочен план - дългосрочен план са два или три месеца - те ще получат удар от хората, че се опитват да запушат устите и ушите на всички", предупреди Пригожин.
Кремъл и Министерството на отбраната игнорират изблиците на Пригожин, които, изглежда, нарушават правилата на строго контролираната политическа система, създадена от Путин, откакто той зае най-високия пост в Кремъл през1999 г.
След като Пригожин обяви победа в Бахмут, Кремъл бяха нужни 10 часа, за да публикува кратко изявление от 36 думи, с което поздрави "Вагнер" и въоръжените сили за "освобождаването" на Артьомовск - наименованието на Бахмут от съветско време, което използва Русия. Името на Пригожин не се споменава.
В неделното си аудиообръщение шефът на "Вагнер" заяви, че 72 000 украински войници са били убити в "месомелачката" на Бахмут, а около 100 000 до 140 000 украински войници са били ранени.
Нито Украйна, нито Русия публикуват броя на жертвите, но Киев твърди, че загубите на Русия в Бахмут са огромни, тъй като тя е била атакуващата страна.
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
След диагностицирането с рак: Кейт Мидълтън бележи добър напредък
След диагностицирането с рак: Кейт Мидълтън бележи добър напредък
Зеленски: Предложението на Путин е ултиматум, на който не може да се вярва
Зеленски: Предложението на Путин е ултиматум, на който не може да се вярва
Какви условия постави Путин за край на войната в Украйна
Какви условия постави Путин за край на войната в Украйна
Воден апокалипсис и в Букурещ
Воден апокалипсис и в БукурещЯндекс.Метрика