Начало >Добруджа >Общество

РЗОК-Добрич: На вниманието на хората с увреждания

05.07.2022 г. 15:42:03 ч.
/
РЗОК-Добрич: На вниманието на хората с увреждания
 
 Ако лицата с увреждане имат издадени пожизнени решения на ТЕЛК/НЕЛК, както и Протоколи/Решения от лекарски експертни комисии /ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК/ преди 1 юли 2022г., и НЕ са подали заявление по стария ред – в Агенцията за социално подпомагане /АСП/, следва да посетят лично или чрез упълномощено лице РЗОК-Добрич и да попълнят хартиено заявление за отпускане или ремонт на помощно средство или изделие. Задължително трябва да бъде представен последно издаден Протокол или Решение от експертна лекарска комисия за необходимостта от помощното средство или изделие.
 Заявлението може да бъде подадено и чрез лицензиран пощенски оператор с обратна разписка, като за целта може да се изтегли и от сайта на НЗОК www.nhif.bg  – рубрика „Лекарства, медицински изделия, храни и помощни средства“, подрубрика „Помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хора с увреждания“ – образец приложение № 6 за отпускане и приложение № 7 за ремонт.
 На лицата с увреждания, на които предстои да бъдат издадени Решения/Протоколи от експертни лекарски комисии – ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК след 1 юли 2022г. лично на място пред лекарската комисия или чрез упълномощено лице попълват заявление, което ще бъде подадено служебно към информационната система на НЗОК.
 Срокът за одобрение от НЗОК/РЗОК е 7 дни. На лицата, получили одобрение или отказ  се съобщава по телефон или имейл. Не е необходимо повторно посещение в РЗОК-Добрич. Лицата, получили одобрение, могат да посетят директно лицензиран търговски представител, сключил договор с РЗОК на територията на цялата страна.
Лицата с увреждания имат право да получат определените им с медицински документ помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия в 6/шест/ месечен срок от определянето им с медицински документ.
 НЗОК/РЗОК не отпуска целеви парични помощи.
 

Коментирайте
Подобни новини
Няма пряка опасност за живота на жената, пострадала при свлачището край Албена (ВИДЕО)
Няма пряка опасност за живота на жената, пострадала при свлачището край Албена (ВИДЕО)
Министърът на туризма иска решаване на казуса със средствата за хотелиери, приютили бежанци
Министърът на туризма иска решаване на казуса със средствата за хотелиери, приютили бежанци
Времето в сряда
Времето в сряда
Пълно съдействие и подкрепа заяви областният управител при посещение на активизираното свлачище
Пълно съдействие и подкрепа заяви областният управител при посещение на активизираното свлачищеЯндекс.Метрика