Начало >Добруджа >Общество

Сериозен дефицит на доброволни кръводарители в областта

23.05.2022 г. 14:45:11 ч.
/
Сериозен дефицит на  доброволни кръводарители в областта
Изключително малък е броят на безвъзмездните и доброволни кръводарители в Отделението по трансфузионна хематология в МБАЛ –Добрич. Между трима и четирима са тези, които извършват този акт доброволно всеки месец. Това каза за радио „Добруджа” д-р Юлияна Димитрова – началник на отделението в  Световния ден на кръводарителя.
Броят на безвъзмездните кръводарители непрекъснато пада, като  особено силно този факт се усеща в последните 10 години, а ковид-кризата повлия още по-негативно върху процеса, коментира хематологът.  
Кръводаряването е безвъзмезден и доброволен акт, но  у нас той се случва по роднинска линия или чрез заплащане, допълва още д-р Димитрова.
От януари до април т.г.  дарителите на кръв в добричката болница  са 842 души, от тях 654 са мъже, 188 жени.  103-ма  са дарили за първи път.  Тя счита, че  ако се ангажира и държавата, ако се осигурят необходимите финансови средства, ако се извършва по-добра промоция на тази дейност, много вероятно е ситуацията да  изглежда  по един по-различен начин.
По думите й нашият регион, въз основа на броя  жители, се нуждае от определен планиран брой донори, който непрекъснато намалява и се  налага да се търси помощ в съседни градове като Варна, Шумен, Търговище и Силистра.
Най-голям недостиг има сред донорите с отрицателна кръвна група, като дефицитът е най-силно изразен при  АБ отрицателна.
Началникът на Отделението по трансфузионна хематология казва, че има и такива кръводарители, които са дали своето съгласие да даряват, когато случаите са сериозни и спешни, но техният брой също не е много голям.  
 

Коментирайте
Подобни новини
Няма пряка опасност за живота на жената, пострадала при свлачището край Албена (ВИДЕО)
Няма пряка опасност за живота на жената, пострадала при свлачището край Албена (ВИДЕО)
Министърът на туризма иска решаване на казуса със средствата за хотелиери, приютили бежанци
Министърът на туризма иска решаване на казуса със средствата за хотелиери, приютили бежанци
Времето в сряда
Времето в сряда
Пълно съдействие и подкрепа заяви областният управител при посещение на активизираното свлачище
Пълно съдействие и подкрепа заяви областният управител при посещение на активизираното свлачищеЯндекс.Метрика