Начало >Добруджа >Общество

Сериозен дефицит на доброволни кръводарители в областта

23.05.2022 г. 14:45:11 ч.
/
Сериозен дефицит на  доброволни кръводарители в областта
Изключително малък е броят на безвъзмездните и доброволни кръводарители в Отделението по трансфузионна хематология в МБАЛ –Добрич. Между трима и четирима са тези, които извършват този акт доброволно всеки месец. Това каза за радио „Добруджа” д-р Юлияна Димитрова – началник на отделението в  Световния ден на кръводарителя.
Броят на безвъзмездните кръводарители непрекъснато пада, като  особено силно този факт се усеща в последните 10 години, а ковид-кризата повлия още по-негативно върху процеса, коментира хематологът.  
Кръводаряването е безвъзмезден и доброволен акт, но  у нас той се случва по роднинска линия или чрез заплащане, допълва още д-р Димитрова.
От януари до април т.г.  дарителите на кръв в добричката болница  са 842 души, от тях 654 са мъже, 188 жени.  103-ма  са дарили за първи път.  Тя счита, че  ако се ангажира и държавата, ако се осигурят необходимите финансови средства, ако се извършва по-добра промоция на тази дейност, много вероятно е ситуацията да  изглежда  по един по-различен начин.
По думите й нашият регион, въз основа на броя  жители, се нуждае от определен планиран брой донори, който непрекъснато намалява и се  налага да се търси помощ в съседни градове като Варна, Шумен, Търговище и Силистра.
Най-голям недостиг има сред донорите с отрицателна кръвна група, като дефицитът е най-силно изразен при  АБ отрицателна.
Началникът на Отделението по трансфузионна хематология казва, че има и такива кръводарители, които са дали своето съгласие да даряват, когато случаите са сериозни и спешни, но техният брой също не е много голям.  
 

Коментирайте
Подобни новини
Възпитаник на гимназията по туризъм в Добрич със сребърен медал от националното състезание по професии
Възпитаник на гимназията по туризъм в Добрич със сребърен медал от националното състезание по професии
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Времето в петък
Времето в петък
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич



Яндекс.Метрика