Начало >Добруджа >Регионални

Соня Георгиева: Днес слагаме началото на края на безводието в Стожер (ВИДЕО)

21.09.2022 г. 13:28:36 ч.
/
Соня Георгиева: Днес слагаме началото на края на безводието в Стожер (ВИДЕО)
Днес в близост до водонапорната кула в Стожер беше направена първа копка по изграждането на захранващия водопровод на селото от магистралния водопровод Батово-Добрич през село Соколник.

„С официалния старт на строителните дейности слагаме началото на края на безводието в село Стожер“, обяви кметът на Община Добричка Соня Георгиева, която разби бутилката шампанско в багера, заедно с представител на фирмата-изпълнител „Инжстройинженеринг“.

По договор с изпълнителя за строителни дейности са предвидени 119 дни, обяви Георгиева.

Предвижда се новото водно съоръжение да се изгради в два участъка –  първият до с. Соколник, и  вторият - от Соколник до Стожер.
В първия участък - от магистралния водопровод до с.Соколник, водопроводът ще бъде с дължина 2 273 м. и ще преминава през земеделска територия – селскостопански пътища и два имота с НТП нива. В село Соколник ще се изградят водомерна шахта и бункерна помпена станция, която ще се оборудва с две помпи - работна и резервна. Ще бъде изградено и външно кабелно ел. захранване (кабелна линия НН) с дължина 124 метра.
Във втория участък - от бункерна помпена станция в Соколник до кулата в Стожер, ще се изгради напорен водопровод с дължина 6 704 м. Водопроводът ще преминава през земеделска територия – селскостопански пътища, пасища.

„Надявам се с този водопровод най-накрая да бъде решен проблемът с водата на село Стожер, но държа да отбележа, че с него в никакъв случай не се решават проблемите на територията на община Добричка“, отбеляза кметът. Соня Георгиева съобщи, че кметският екип и общинската администрация продължават работата в търсене на алтернативи и решения на проблемите с нарушеното водоподаване в населените места.

Община Добричка е кандидатствала с два мащабни проекта пред МРРБ и МФ за изграждане на водопроводи.
Първият е за село Плачидол, който е в размер на над 5 милиона лева и ще обхване и компрометирани участъци в селата Стефаново и Бранище. Вторият, не по-маловажен, проект е за смяната на главните водопроводи в селата Батово, Славеево и Бранище. За този проект необходимата сума е около 700 хил. лева, поясни Соня Георгиева.

„Очакваме управляващите да проявят държавническо мислене, защото общините няма как да се справим сами с подмяната на водопроводите“, каза в заключение кметът на община Добричка.
 
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Заветът на Калинка Вълчева: Където и да си по света, винаги носи Добруджа с теб! (ВИДЕО)
Заветът на Калинка Вълчева: Където и да си по света, винаги носи Добруджа с теб! (ВИДЕО)
Хотел „Амелия“ в Албена става част от немската верига Maritim
Хотел „Амелия“ в Албена става част от немската верига Maritim
Наш дълг е винаги да гласуваме, смятат възрастните хора в село Овчарово (ВИДЕО)
Наш дълг е винаги да гласуваме, смятат възрастните хора в село Овчарово (ВИДЕО)
В 22 секции в община Балчик гласуват с машини
В 22 секции в община Балчик гласуват с машиниЯндекс.Метрика