Начало >Добруджа >Регионални

Соня Георгиева: Днес слагаме началото на края на безводието в Стожер (ВИДЕО)

21.09.2022 г. 13:28:36 ч.
/
Соня Георгиева: Днес слагаме началото на края на безводието в Стожер (ВИДЕО)
Днес в близост до водонапорната кула в Стожер беше направена първа копка по изграждането на захранващия водопровод на селото от магистралния водопровод Батово-Добрич през село Соколник.

„С официалния старт на строителните дейности слагаме началото на края на безводието в село Стожер“, обяви кметът на Община Добричка Соня Георгиева, която разби бутилката шампанско в багера, заедно с представител на фирмата-изпълнител „Инжстройинженеринг“.

По договор с изпълнителя за строителни дейности са предвидени 119 дни, обяви Георгиева.

Предвижда се новото водно съоръжение да се изгради в два участъка –  първият до с. Соколник, и  вторият - от Соколник до Стожер.
В първия участък - от магистралния водопровод до с.Соколник, водопроводът ще бъде с дължина 2 273 м. и ще преминава през земеделска територия – селскостопански пътища и два имота с НТП нива. В село Соколник ще се изградят водомерна шахта и бункерна помпена станция, която ще се оборудва с две помпи - работна и резервна. Ще бъде изградено и външно кабелно ел. захранване (кабелна линия НН) с дължина 124 метра.
Във втория участък - от бункерна помпена станция в Соколник до кулата в Стожер, ще се изгради напорен водопровод с дължина 6 704 м. Водопроводът ще преминава през земеделска територия – селскостопански пътища, пасища.

„Надявам се с този водопровод най-накрая да бъде решен проблемът с водата на село Стожер, но държа да отбележа, че с него в никакъв случай не се решават проблемите на територията на община Добричка“, отбеляза кметът. Соня Георгиева съобщи, че кметският екип и общинската администрация продължават работата в търсене на алтернативи и решения на проблемите с нарушеното водоподаване в населените места.

Община Добричка е кандидатствала с два мащабни проекта пред МРРБ и МФ за изграждане на водопроводи.
Първият е за село Плачидол, който е в размер на над 5 милиона лева и ще обхване и компрометирани участъци в селата Стефаново и Бранище. Вторият, не по-маловажен, проект е за смяната на главните водопроводи в селата Батово, Славеево и Бранище. За този проект необходимата сума е около 700 хил. лева, поясни Соня Георгиева.

„Очакваме управляващите да проявят държавническо мислене, защото общините няма как да се справим сами с подмяната на водопроводите“, каза в заключение кметът на община Добричка.
 
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Община Тервел, дава висока оценка за  Медицинския център
Община Тервел, дава висока оценка за Медицинския център
Село Стефаново с нарушено водоподаване
Село Стефаново с нарушено водоподаване
Над 1,9 млн. лева за дейност „Чистота“ предвижда Община Добричка за 2023 г.
Над 1,9 млн. лева за дейност „Чистота“ предвижда Община Добричка за 2023 г.
Ремонтират над 150 км от пътната мрежа на област Добрич през 2023г.
Ремонтират над 150 км от пътната мрежа на област Добрич през 2023г.Яндекс.Метрика