Съд позволи на Тръмп да участва в изборите в Колорадо

18.11.2023 г. 09:38:00 ч.
/
Съд позволи на Тръмп да участва в изборите в Колорадо
Съдия от американския щат Колорадо в петък позволи на бившия президент Доналд Тръмп да остане в бюлетината на изборите в щатапрез следващата година, съобщава "Ройтерс". В същото време, той постанови, че фаворитът на републиканците е участвал в бунт - нападението на Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. от негови поддръжници.

Решението на съдия Сара Уолъс, което почти сигурно ще бъде обжалвано, отхвърля предложението на група гласоподаватели от Колорадо да дисквалифицират Тръмп съгласно рядко използвана поправка в конституцията на САЩ, която забранява на длъжностни лица, участвали в "бунтове", да заемат федерални длъжности.

Съдията установи, че като президент Тръмп не е "служител на Съединените щати", който може да бъде дисквалифициран съгласно поправката.

Решението е победа за Тръмп, който се бори с редица предизвикателства, за кандидатурата му.

Делото в Колорадо, което беше заведено от група гласоподаватели, подпомогнати от организацията за наблюдение Граждани за отговорност и етика във Вашингтон, беше първото, което отиде на съд и беше разглеждано като тест за по-широките усилия за дисквалификация. Групата ще обжалва решението.

"Решението на съда потвърждава твърдението на нашите клиенти в това дело: че Доналд Тръмп е участвал в бунт въз основа на ролята си на 6 януари", каза Букбайндър в изявление.

Адвокатите на гласоподавателите твърдяха, че Тръмп е участвал в бунт, като е разпространявал фалшиви твърдения за широко разпространена измама на гласоподавателите след поражението си на президентските избори през 2020 г., призовавайки поддръжници на митинг във Вашингтон и след това ги призовава да маршируват до Капитолия на САЩ, където заседава Конгресът за удостоверяване на изборните резултати.

След това хиляди поддръжници на Тръмп нахлуха в Капитолия, нападнаха полицията и изпратиха депутатите да бягат, спасявайки живота си, в неуспешен опит да спрат сертифицирането.

Адвокатите на Тръмп твърдяха, че бившият президент не е имал връзка с крайнодесните екстремистки групи, които изиграха основна роля в нападението, и че неговите забележки преди бунта са били защитени от правото му на свобода на словото.

Решението важи само за първичните и парламентарни избори на Републиканската партия в Колорадо. Щатът е оценен като сигурен за демократите от безпартийни политически прогнози за общите избори.

Това е пореден удар в усилията за дисквалифициране на Тръмп. Съдилищата в Минесота и Мичиган отхвърлиха опитите той да бъде изключен от републиканското първично гласуване, но не се произнесоха относно допустимостта му за общите избори през ноември 2024 г.

Решението на Колорадо може да бъде обжалвано пред Върховния съд на щата и евентуално пред Върховния съд на САЩ, чието консервативно мнозинство 6-3 гласа включва и трима назначени от Тръмп.

Припомняме, че ден по-рано забраната, наложена на бившия американски президент Доналд Тръмп да коментира съдебния персонал в процеса му за гражданска измама в Ню Йорк, беше отменена от апелативен съдия, който изрази опасения, че тя нарушава правото на свобода на словото.

Съдия Дейвид Фридман позволи на Тръмп свободно да коментира съдебния персонал, докато тече по-дълъг процес на обжалване. Решението се отнася и за адвокатите на Тръмп и други лица, замесени в случая.

Съдията Артър Енгорон преди това наложи заповед и глоби Тръмп с 15 000 долара за нарушения и разшири заповедта, за да включи и неговия адвокати, след като поставиха под съмнение важната роля на секретаря в съдебната зала.

Тръмп бе глобяван няколко пъти за едно и също нарушение, тъй като не свали веднага публикациите, счетени като обидни от съда.

Това е само едно от делата срещу експрезидента.

Той и двамата му най-големи сина са обвинени в делото в Ню Йорк за надуване на стойността на активите на недвижимите имоти на организацията "Тръмп", за да получат по-благоприятни банкови заеми и застрахователни условия.
Снимка:БГНЕС
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Пустинна жега в Турция, измериха 52 градуса
Пустинна жега в Турция, измериха 52 градуса
Ограбиха и биха Роберто Баджо в дома му
Ограбиха и биха Роберто Баджо в дома му
17 задържани в Брюксел за измами със социални помощи, пренасочвани към България
17 задържани в Брюксел за измами със социални помощи, пренасочвани към България
Почина Доналд Съдърланд - една от най-големите звезди в световното кино
Почина Доналд Съдърланд - една от най-големите звезди в световното киноЯндекс.Метрика