Начало >Добруджа >Общество

Съветници от ГЕРБ-СДС: Призоваваме Йорданов да се оттегли от надпреварата за кмет, подадохме сигнал до КПКОНПИ (ВИДЕО)

23.09.2023 г. 13:13:30 ч.
/
Съветници от ГЕРБ-СДС: Призоваваме Йорданов да се оттегли от надпреварата за кмет, подадохме сигнал до КПКОНПИ (ВИДЕО)
Сигнал до Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) - София е изпратен на 21 септември във връзка с докладна, внесена от кмета на Добрич Йордан Йорданов, която бе разгледана от ОбС-Добрич на сесията на 19 септември. Сигналът е подписан от 4-ма съветници от групата на ГЕРБ-СДС в местния парламент – Иво Пенчев, Камелия Койчева, Детелина Николова и Георги Друмев. Това бе съобщено днес пред медиите на брифинг в офиса на ГЕРБ в Добрич, в която участваха трима от подписалите се под сигнала – Иво Пенчев, Детелина Николова и Камелия Койчева.
След анализ след сесията на ОбС – Добрич, от ПП ГЕРБ смятаме, че има обосновано предположение за наличие на конфликт на интереси на кмета на Добрич Йордан Йорданов във връзка докладната, която бе представена за обсъждане, относно имот от 1223 дка, който се намира в Добрич, както и по отношение на заявлението за частично изменение на Общия устройствен план. В тази връзка в 16,55 ч. на 21 септември ние подадохме сигнал до КПКОНПИ – София, каза общинският съветник Иво Пенчев.
Той заяви, че кметът няма право да внася докладни, които са от материален интерес за него и неговите близки, както в случая става въпрос за неговата майка. Недопустими са подобно поведение и нечистоплътни схеми за заобикаляне на закона, каза Пенчев. Призовавам Йордан Йорданов да има достойнството и да се оттегли от надпреварата за кметското място, добави той.
Подробности по темата даде и Детелина Николова – общински съветник, председател на ПК „Предотвратяване и установяване конфликт на интереси“ към ОбС, член  на ПК „Устройство на територията, жилищна политика, строителство и инфраструктура“ и бивш кмет на град Добрич.  
При разглеждане на въпросната докладна на заседание на ПК „Устройство на територията, жилищна политика, строителство и инфраструктура“ на 14 септември липсваха документи, които трябва да се приложат при искане на изменение на ОУП. Те не бяха предоставени и след наше изрично искане. Така сами направихме проверка в интернет - в Търговския регистър и т. н. и установихме, че заявлението, постъпило в Общината на 23 август 2023 г. е от ЕООД, но правната форма е променена на ООД с трима съдружници, един от които е майката на Йордан Йорданов, каза Николова.
Разяснения не получихме не само на заседанието на комисията, но и в зала по време на сесията на 19 септември. А кметът на Добрич, който е вносител на докладната, дори отсъстваше, добави  тя.
Това е облагодетелстване чрез използване на служебното положение и опит да бъде заблуден Общинския съвет на Добрич, чрез укриване на документи, заяви Николова. Това е поведение, което е недопустимо за един кмет.
Липсата на окомплектована докладна записка беше тенденциозно с цел да се заблуди ОбС и това не се прави за първи път. Впечатляващо е и че става въпрос за голям терен с площ 1 223 дка в рамките на града и то за цена 1,20 лв./кв. м., добави Иво Пенчев.
Внесената точка под №39 в дневния ред на сесията на 19 септември е начин на работа, които продължи през 4-те години на този мандат. Общинските съветници не за първи път не получават навреме отговори на въпросите си или пък се внасят за разглеждане докладни, към които не са приложени необходимите документи, както и докладни с технически или фактически грешки, заяви Камелия Койчева.
Сигналът за съмнения за конфликт на интереси е изпратен от КПКОНПИ, а не се разглежда от ПК „Предотвратяване и установяване конфликт на интереси“ към ОбС – Добрич, защото подобна материя не е от компетенциите на местната постоянна комисия, обясни, председателят на ПК „Предотвратяване и установяване конфликт на интереси“ Детелина Николова.
 
Виж видеотоКоментирайте
Подобни новини
Въвежда се временна организация на движение по ул. „Хан Тервел” в Добрич
Въвежда се временна организация на движение по ул. „Хан Тервел” в Добрич
Екип на омбудсмана с изнесена приемна в Добрич (ВИДЕО)
Екип на омбудсмана с изнесена приемна в Добрич (ВИДЕО)
Прогноза за времето в петък
Прогноза за времето в петък
Езикова гимназия " Гео Милев" - Добрич отбеляза 50-годишния си юбилей с вълнуващ концерт (ВИДЕО)
Езикова гимназия " Гео Милев" - Добрич отбеляза 50-годишния си юбилей с вълнуващ концерт (ВИДЕО)
Яндекс.Метрика