Начало >Добруджа >Общество

Трима граждани присъстваха на обсъждането на промените в транспортната схема на Добрич (ВИДЕО)

23.10.2024 г. 18:06:03 ч.
/
Трима граждани присъстваха на обсъждането на промените в транспортната схема на Добрич (ВИДЕО)
При почти нулев интерес от страна на гражданите на Добрич премина заключителното обществено обсъждане на промените в общинската транспортна схема, което се проведе днес. Едва трима граждани присъстваха на обсъждането.

Целта на промените е да се предложи по-добра услуга на гражданите и да се  преодолеят затрудненията, които се появяват в досега действащата транспортна схема, каза в началото на срещата зам.-кметът Павел Павлов.

С така направените промени в транспортната схема на Добрич се увеличава наситеността на услугата на дневна база с 28 курса повече, по различните линии, каза управителят на  „Градски транспорт – Добрич“ Георги Минков.

Общо 12 са получените до момента в общинската администрация предложения от страна на граждани. По-голямата част от тях са удовлетворени, съобщи старши експерт Калоян Костов.

Предложенията, свързани с промени на маршрути на автобусни линии, са няколко:
Приема се предложението на гражданите за запазване на маршрута на линия 2 и неговото удължаване до спирка „Строител” бл. 70.
Не се приема обаче предложението, касаещо линия 5, което е свързано с удължаването й  до ЖК „Строител”. Причината е, че подобно ще утежни самия маршрут .
Няколко са предложенията, свързани със запазването на автобусна линия 6, съобщи Калоян Костов. Те не се приемат и линията отпада от транспортната схема. По думите на управителят на „Градски транспорт – Добрич“ Георги Минков в голямата си част тя се припокрива от други линии и за това се предприема нейното закриване.
Следващото предложение е за запазване на линия 11, с цел автобусите да обслужват повече квартали. В новия вариант на транспортната схема отпадат кварталите „Дружба” и кв.”Добротица”, защото линиите, които ги обслужват, са достатъчно. 

В общинската администрация са постъпили няколко предложения и за промени в различни курсове на автобусните линии, както и спирки в транспортната схема:
 Първото от тях е свързано с линия 12. Граждани искат включване на допълнителен вечерен курс, след 18.00 часа. Това предложение се приема и такъв  ще бъде добавен такъв курс в маршрутното разписание.
Следващо предложение касае промяна в един от часовете на тръгване на автобусна линия 7 от кв. ”Балик”. Жители на Добрич искат часът 16:50 да се  промени на 17:10, което се приема.
Има и предложение за промяна в часа на тръгване на автобусна линия от Гробищния парк в Добрич. По време на обсъждането беше направено уточнение, че в момента маршрутът на линия 9 е променен и тя не стига до Гробищния парк, а най-близката спирка е зала „Добротица”.
Постъпило е предложение и за разкриване на автобусна спирка по ул. „Христо Ботев”, пред супермаркет „Томи”, което не се приема. 
Свързаността на маршрута на автобусите между „Рилски блокове” с ОУ „Христо Ботев” и ОУ „Стефан Караджа”, също е поставена като въпрос пред общинската администрация. Автобусна линия 10 преминава по бул. „Добруджа” и обслужва този маршрут, като се стига до Езикова гимназия, уточни Калоян Костов.
Отхвърля се предложението на граждани за повече курсове по линия 4а. Това не е атрактивна линия и анализите сочат, че не са необходими повече такива, обосновават се от общинската администрация.

От името на граждани на Добрич общинският съветник Йордан Йорданов попита има ли добра автобусна връзка на живеещите в квартал „Дружба” 4 с МБАЛ –Добрич. Отговорът на така поставения въпрос беше положителен.

Въпрос от името на граждани зададе и общинският съветник Стоян Люцканов. Той пожела да разбере дали автобусите, които обслужват жителите на кв. Рилци, ще стигат до центъра му. От общинската администрация отговориха, че това ще стане веднага, след като приключат ремонтните дейности в квартала.

Припомняме, че писмени предложения и възражения, свързани с транспортната схема, се подават до 28 октомври. Промените ще бъдат подложени на гласуване от общинския съвет на 29 октомври и трябва да влязат в сила от 1 януари 2025 г.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
ЦИК отменя решението на ОИК-Добричка за назначаването на съставите на СИК за местен референдум
ЦИК отменя решението на ОИК-Добричка за назначаването на съставите на СИК за местен референдум
ВАС върна на Административен съд – Добрич първото дело по жалба на областния управител
ВАС върна на Административен съд – Добрич първото дело по жалба на областния управител
Общините получиха изборните книжа и бюлетини за предстоящия парламентарен вот на 27 октомври
Общините получиха изборните книжа и бюлетини за предстоящия парламентарен вот на 27 октомври
Есенни обувки – как да ги изберем и на какво да обърнем внимание?
Есенни обувки – как да ги изберем и на какво да обърнем внимание?



Яндекс.Метрика