УНИЦЕФ: Почти половината българчета нямат базови умения за средно образование

21.07.2022 г. 12:31:34 ч.
/
УНИЦЕФ: Почти половината българчета нямат базови умения за средно образование
3 от всеки 4 младежи в 92 страни по света нямат основни умения за работа
УНИЦЕФ и Комисията по образование призовават правителствата да осигурят на всяко дете качествено образование и да премахнат бариерите, които го излагат на риск от отпадане
В България близо половината (47,9%) от младежите на възраст между 15 и 24 г. или 315 149 не разполагат с базови умения, които са им необходими за средно образование. Това показват данни на международното оценяване PISA* и TIMSS, и изчисления за децата, които не се обучават. А 44,5% от същата възрастова група или 292 287 нямат и все по-необходимите в днешния свят дигитални умения.
Почти три четвърти от младите хора на възраст между 15 и 24 години в 92 държави, за които има налични данни, не успяват да придобият уменията, необходими за работа. Това сочат данни от нов доклад, публикуван на 13 юли от Комисията по образование и УНИЦЕФ и подкрепен от глобалната инициатива „Generation Unlimited“.
Докладът е озаглавен: „Възстановяване на ученето: Доколко децата и младежите са в час с развитието на умения?“. Той включва анализи на развитието на уменията в ранна детска възраст, както и сред децата в начална училищна възраст и младежите.
Данните подчертават ниски нива на умения сред децата и младежите във всички възрастови групи. Вероятността да притежават уменията, необходими за пълноценното им развитие и по отношение на бъдещите възможности за заетост, достоен труд и предприемачество, е най-малка при младите хора в страните с ниски доходи.
"Вдъхновеното и квалифицирано поколение от деца и младежи е от решаващо значение за просперитета, прогреса и успеха на обществата и икономиките. Въпреки това повечето деца и млади хора по света са били провалени от своите образователни системи, което ги оставя необразовани, невдъхновени и неквалифицирани – сигурна комбинация за непродуктивност", заяви Робърт Дженкинс, ръководител отдел „Образование“ в УНИЦЕФ.
Под „дигитални умения“ се разбира умението да разбират и използват технологиите и се измерва чрез дял на млади хора, които могат да изпълняват основни дейности на компютър, например: копиране или преместване на файл или папка, функции за копиране и поставяне за дублиране или преместване на информация в документ, изпращане на и-мейли с прикачени файлове и трансфер на файлове между устройства.
Базовата грамотност и математическата грамотност; меките умения, включително уменията за живот и социално-емоционалните умения; дигиталните умения, които позволяват на хората да използват и разбират технологиите; специфичните за професията умения, които подпомагат прехода към заетост; и предприемаческите умения са от съществено значение за просперитета на децата.

Коментирайте
Подобни новини
Румен Радев: Главчев не разбира с какво се е заел, камо ли да оглави МВнР
Румен Радев: Главчев не разбира с какво се е заел, камо ли да оглави МВнР
Главчев предлага да поеме МВнР
Главчев предлага да поеме МВнР
Пострадалите след преобръщането на български автобус в Турция са в добро състояние
Пострадалите след преобръщането на български автобус в Турция са в добро състояние
Голямо количество хероин е заловен на ГКПП "Капитан Андреево"
Голямо количество хероин е заловен на ГКПП "Капитан Андреево"



Яндекс.Метрика