Начало >Добруджа >Общество

В гимназия Ломоносов започва дуално обучение по професия Мебелно производство

02.05.2017 г. 10:46:16 ч.
/
В  гимназия Ломоносов започва дуално обучение по професия Мебелно производство
От новата учебна година в  гимназия Ломоносов започва обучение по професия Мебелно производство   в рамките на българо-швейцарския проект „ДОМИНО“ („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“). 
Курсът на обучение  е 4 годишен, а участието в проекта  стана  възможно благодарение на инициативата на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост и  местни фирми от бранша, които изразиха готовност да участват във въвеждането на дуално обучение по професия  Мебелно производство   в  добричкото училище. 13  местни  фирми от мебелния бранш се обединиха около  социално отговорната задача да участват в  практическото обучение на учениците.  Целта на дуалното обучение  е да спомогне за успешната реформа на българското професионално образование,  като участието на фирмите в обучението гарантира  качеството на получената професионална  подготовка.
Проектът ДОМИНО се изпълнява с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария по Българо-швейцарската програма за сътрудничество, като 15 процента е съфинансирането от МОН. Дуалното обучение е практически ориентирано образование  от модерен тип, при което учениците имат възможност да учат и да работят в реална производствена среда. Сключването на трудов договор между ученика и фирмата се осъществява в 11 и 12 клас, когато учениците ще се обучават теоретично по 2 дни седмично в училище, а през останалите 3 дни са  на работа в конкретна фирма. За това време и положения труд, фирмите ще им изплащат  възнаграждение,  което според Кодекса на труда е 90% от минималната работна заплата.  В 9 и 10 клас учениците ще се обучават по типовия  учебен план и  ще получават целеви  стипендии по проект Домино.
По време на  предстоящия  план-прием  гимназия Ломоносов  ще извърши класиране по професия  Мебелно производство  на 26 кандидат- гимназисти, завършили 8 клас.
Подаването на документи за участие в първи етап  на класиране се  извършва в гимназията в периода от 3 до 5 юли.
Източник:ИА ДОБРУДЖА

Коментирайте
Подобни новини
През 2021 г. 212 деца са водени на отчет в детските педагогически стаи за противообществени прояви
През 2021 г. 212 деца са водени на отчет в детските педагогически стаи за противообществени прояви
Куп награди за изпълнители на Студио „Сарандев“ от Международния фестивал „Светът в детските длани“
Куп награди за изпълнители на Студио „Сарандев“ от Международния фестивал „Светът в детските длани“
Не одобриха коригирания бизнес план на „ВиК Добрич“ АД за регулаторния период (ВИДЕО)
Не одобриха коригирания бизнес план на „ВиК Добрич“ АД за регулаторния период (ВИДЕО)
Биопродукти от маслодайна роза Дамасцена на фермерския пазар в Добрич (ВИДЕО)
Биопродукти от маслодайна роза Дамасцена на фермерския пазар в Добрич (ВИДЕО)Яндекс.Метрика