Начало >Добруджа >Общество

В гимназия Ломоносов започва дуално обучение по професия Мебелно производство

02.05.2017 г. 10:46:16 ч.
/
В  гимназия Ломоносов започва дуално обучение по професия Мебелно производство
От новата учебна година в  гимназия Ломоносов започва обучение по професия Мебелно производство   в рамките на българо-швейцарския проект „ДОМИНО“ („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“). 
Курсът на обучение  е 4 годишен, а участието в проекта  стана  възможно благодарение на инициативата на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост и  местни фирми от бранша, които изразиха готовност да участват във въвеждането на дуално обучение по професия  Мебелно производство   в  добричкото училище. 13  местни  фирми от мебелния бранш се обединиха около  социално отговорната задача да участват в  практическото обучение на учениците.  Целта на дуалното обучение  е да спомогне за успешната реформа на българското професионално образование,  като участието на фирмите в обучението гарантира  качеството на получената професионална  подготовка.
Проектът ДОМИНО се изпълнява с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария по Българо-швейцарската програма за сътрудничество, като 15 процента е съфинансирането от МОН. Дуалното обучение е практически ориентирано образование  от модерен тип, при което учениците имат възможност да учат и да работят в реална производствена среда. Сключването на трудов договор между ученика и фирмата се осъществява в 11 и 12 клас, когато учениците ще се обучават теоретично по 2 дни седмично в училище, а през останалите 3 дни са  на работа в конкретна фирма. За това време и положения труд, фирмите ще им изплащат  възнаграждение,  което според Кодекса на труда е 90% от минималната работна заплата.  В 9 и 10 клас учениците ще се обучават по типовия  учебен план и  ще получават целеви  стипендии по проект Домино.
По време на  предстоящия  план-прием  гимназия Ломоносов  ще извърши класиране по професия  Мебелно производство  на 26 кандидат- гимназисти, завършили 8 клас.
Подаването на документи за участие в първи етап  на класиране се  извършва в гимназията в периода от 3 до 5 юли.
Източник:ИА ДОБРУДЖА

Коментирайте
Подобни новини
Времето на 16 юни
Времето на 16 юни
Над 7700 лева събраха на благотворителното надсвирване за кампанията „Да помогнем на Сиси да проходи“ (СНИМКИ)
Над 7700 лева събраха на благотворителното надсвирване за кампанията „Да помогнем на Сиси да проходи“ (СНИМКИ)
ЦИК обяви официално имената на новите депутати
ЦИК обяви официално имената на новите депутати
Румънеца и Енчев в хита на лятото и тандем с украинска звезда (ВИДЕО)
Румънеца и Енчев в хита на лятото и тандем с украинска звезда (ВИДЕО)Яндекс.Метрика