В НС заседава ПГ на ДПС, но без депутатите, подкрепящи Доган: Връщане за нас няма

09.07.2024 г. 16:27:46 ч.
/
В НС заседава ПГ на ДПС, но без депутатите, подкрепящи Доган: Връщане за нас няма

В Народното събрание започна среща на парламентарната група на ДПС. 

В съобщение от пресцентъра на партията, изпратено минути след 15:00 часа, се казва, че Движението за права и свободи е единно и подкрепя както почетния председател Ахмед Доган, така  и председателите Делян Пеевски и Джевдет Чакъров в техните усилия да развият ДПС като втора политическа сила и първа либерална  в България. В писмото се казва още:

"Движението за права и свободи повече от 20 години неотклонно следва пътя на Евроатлантическите и Европейски ценности. За нас върховенството на закона, правата и свободите на европейските граждани, защитата на идентичността и заедността винаги са били в основата на политиката.

ДПС е проявявало и проявява нетърпимост към опитите общата кауза и ценностите на общността да бъдат принасяни в жертва на лични интереси.

Движението за права и свободи е единно и се гордее с приноса на почетния председател д-р Ахмед Доган за развитието на етническия модел на заедността в България и подкрепя както почетния председател д-р Доган, така и председателите на ДПС г-н Делян Пеевски и г-н Джевдет Чакъров в техните усилия да развият ДПС като втора политическа сила и първа либерална такава в България.

Още веднъж благодарим за подкрепата, продължаваме нашето активно сътрудничество и препотвърждаваме активното си участие в работата на световното и европейско либерално семейство".

А минути преди 16:00 часа до медиите беше изпратено становище на на членовете на ПГ на ДПС, подкрепящи почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган.

Те посочват, че с единодушие са приели решение за неучастие в насроченото за днес заседание на парламентарната група.

 Ето и мотивите, които изтъкват депутатите (текстът е без съкращения и корекции):

Потвърждавайки още веднъж изразената от нас позиция за спешна необходимост от връщане към нормалното функциониране на колективните органи на партията, считаме, че настоящото ръководство на ПГ не е избрано съгласно Устава на ДПС, поради което същото няма необходимата легитимност и не следва да взимаме участие в заседанията ѝ до произнасянето на позицията на Почетния председател д-р Ахмед Доган;

В подкрепа на това подчертаваме, че НЕ СА СПАЗЕНИ указанията на Почетния председател д-р Ахмед Доган, гласящи, че, съобразно създалата се ситуация, ДПС трябва да има ясно изявени съпредседатели - както за партията, така и за парламентарната група. 
Джевдет Чакъров и  Делян Пеевски

Което означава: 

съпредседателско участие в преговорния процес;

общи решения със задължителни два подписа на двамата съпредседатели;

в евентуално коалиционно правителство всичко трябва да се легитимира/ подкрепя с подпис на двамата съпредседатели.

Не взимаме участие на обявеното заседание, защото няма ясно разписан дневен ред.

Подчертаваме, че взимането на решение за получаване на мандат за формиране на правителство не е в компетенциите на Парламентарната група, а на колективните политически органи на партията. 

Неучастието на по-голяма част от областните председатели на партията на вчерашното импровизирано и нелегитимно събиране, както и силната международна подкрепа, получена от либерални организации, изразена в официални писма до Почетния председател д-р Ахмед Доган от президента на Либералния интернационал Хакима Ел Хаите, председателя на Либералната мрежа на Югоизточна Европа Роман Якич и дългогодишния лидер на европейските либерали сър Греъм Уотсън, ни дава увереност, че зададената посока "ВРЪЩАНЕ НАЗАД НЯМА" е правилната и тя ще бъде отстоявана до възстановяване на нормалното функциониране на партийните органи".
Снимка:static.bnr.bg
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Окончателно: Минималната заплата става 1077 г. от 2025 г.
Окончателно: Минималната заплата става 1077 г. от 2025 г.
Премиерът Главчев: Крайно време е сериалът „Игра на избори“ да приключи
Премиерът Главчев: Крайно време е сериалът „Игра на избори“ да приключи
По две основни версии работят разследващите за взривовете в склада за пиротехника край Елин Пелин
По две основни версии работят разследващите за взривовете в склада за пиротехника край Елин Пелин
Гонка с бус с мигранти завърши с катастрофа на Околовръстното шосе в София
Гонка с бус с мигранти завърши с катастрофа на Околовръстното шосе в София



Яндекс.Метрика