Начало >Добруджа >Общество

Владимир Калчев: България не е привела европейското законодателство за ВЕИ в националното (ВИДЕО)

03.10.2024 г. 12:29:55 ч.
/
Владимир Калчев: България не е привела европейското законодателство за ВЕИ в националното (ВИДЕО)
Моето твърдение, че държавата в момента не участва в политиката за възобновяеми енергийни източници, се потвърждава от решение на Европейската комисия от 26 септември. Брюксел предупреждава, че 25 държави, сред които и България, не са изпълнили своите задължения за транспониране на европейското законодателство в националното по отношение на енергията, добивана от възобновяеми източници. Това заяви в студиото на медийна група „Добруджа“ адвокат Владимир Калчев – председател на националната гражданска инициатива „Бялата лястовица“. Това означава, че всички страни, които произвеждат такава енергия, трябва да приведат своето законодателство така че ВЕИ системите да бъдат изграждани в зони, в които да се прилага облекчен режим на процедурите за издаване на разрешение.

В момента процедурата, която се провежда в България, не се провежда от държавата, а от местните органи. Инвеститорите се обръщат към кметовете или областните управители. Те извършват действия, свързани промяна на ПУП и ОУП. Освен това трябва да има оценка на въздействие на околната среда и върху здравето на човека. Всичко това затруднява и удължава времето за изграждането на един ветроенергиен парк, каза Калчев. Според него ако България се съобрази с искането на ЕК, това ще означава облекчени процедури. Това означава държавата да определи зони, в които всеки инвеститор да може приоритетно да изгражда желаните от него инсталации, посочи Калчев. Той уточни, че тези зони трябва да отговарят на определени изисквания, като например, че тези земи са непродуктивни, компрометирани или старши сметища. Това трябва да залегне в стратегията на държавата – трябва да се знае къде и колко има като мощности, какви са потребностите на държавата и тези за износ.

Калчев припомни, че във връзка с Плана за декарбонизация, държава е задължена до 2030 г. да изгради енергийни източници, които да произвеждат 20 хил. гигаватчаса енергия. Една част трябва да са от фотофолтаици, което означава, че следващите големи желания ще бъдат за изграждането на фотоволтаични паркове.

Държавата има възможност да успее да реализира всички тези планове, само ако си влезе в задълженията. Тя не го прави и това, което се случва в момента е едно безобразие именно, защото липсва държавна политика, смята Калчев.
Аз не мога да си представя какво ще стане защото почти във всяко селище в област Добрич има инвестиционно намерение и каква е потребността. След като се твърди, че с един съвременен ветрогенератор с 10 мегавата, може да се захранят 16 хиляди домакинства. Затова тогава в Соколово са необходими 12 генератора. В цялата община Балчик няма толкова домакинства. Това означава, че с 1000 генератора държавата може да осигури тока на 16 милиона домакинства.  Тази мощност не е от обществена потребност, а по-скоро за нуждите на инвеститорите и вероятно за износ, от който се прави печалба, коментира още Калчев.

Той обърна внимание, че едно от основните притеснения на хората е инфразвука, въпреки твърденията на специалисти, че съвременните ветрогенератори не излъчват такъв. Според Калчев в Наредбата за изграждането на такива съоръжения за електрическа енергия е записано, че подобни трябва да имат ефективна изолация, включително и от инфразвук. Освен това в България няма законодателство, в което да е регламентирано как се измерва инфразвук. Няма и лаборатории за тази цел. В този случай се прилага един основен принцип – когато един фактор за въздействие не може да бъде измерен обективно и повторно, тогава се прилага принципът на предпазливостта, е мнението на Калчев.

Интервю на Михаил Добромиров и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в петък
Прогноза за времето в петък
Избори: Коалиция „БСП - Обединена левица” днес даде старт на предизборната си кампания в област Добрич
Избори: Коалиция „БСП - Обединена левица” днес даде старт на предизборната си кампания в област Добрич
Световният ден ходенето ще бъде отбелязан в Добрич на 5 октомври
Световният ден ходенето ще бъде отбелязан в Добрич на 5 октомври
Венцислав Великов: Стремим се да уловим пулса на пазара и да разширяваме спектъра от услуги (ВИДЕО)
Венцислав Великов: Стремим се да уловим пулса на пазара и да разширяваме спектъра от услуги (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика