Начало >Добруджа >Регионални

Възможности и ползи от туризъм с по-малко отпадъци бяха обсъдени на форум, провел се в Каварна

01.03.2022 г. 08:50:53 ч.
/
Възможности и ползи от туризъм с по-малко отпадъци бяха обсъдени на форум, провел се в Каварна
На 25 февруари 2022 г.,в НЧ „Съгласие-1890“ гр. Каварна, екипът на Областен информационен център – Добрич взе участие в кръгла маса на тема „Въвеждане на модел за предотвратяване образуването на отпадъци в хотели и места за настаняване“.
Събитието се проведе в рамките на проект № BG16M1OP002-2.009- 0017 „Демонстрационен проект за въвеждане на модел за предотвратяване образуването на отпадъци в хотели и места за настаняване“, финансиранпо Оперативна програма „Околна среда“ 2014- 2020 г.Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 368 866.40 лв., от които 313 536.44 лв. от ЕФРР и 55 329.96 лв. национално съфинансиране.
Целта на проекта е да се минимизира количеството отпадъци, което генерират хотелите и местата за настаняване, както и да се оптимизира управлението на генерираните отпадъци.
На срещатапред представители на туристическия бизнес, обществеността и експерти от администрацията на морските общини, пряко отговорни за управлението на отпадъците бяха представени етапите на изпълнение на проекта и постигнатите резултати. Бе разяснен процеса на извършване на оценяване със знак за отговорно управление на отпадъците на избраните демонстрационни хотели - един близо до Каварна, един до Разлог.
Критериите за оценка представляват инструмент и основание за отличаване със знак за отговорно управление на отпадъците- бронз, сребро, злато или платина, в зависимост от резултатите от покриване на критериите. За отличаване със съответния знак, кандидатът трябва да покрива всички заложени критерии.
Към момента хотелът в близост до Каварна е сертифициран с Бронзов сертификат, като поетапното прилагане на нови мерки и дейности за намаляване на отпадъците може да доведе до нов отличителен знак.
Също така, на кръглата маса се обсъдипотенциала за прилагане на демонстрационния проект; трудностите и възможностите за реализиране на безотпаден туризъм;ползите, които може да донесесертификацията на хотели и места за настаняване и отношението на туристите към еко сертификацията при избор на хотели.
 
 
 
 
 

Коментирайте
Подобни новини
Любителите на фолклора се събраха в Бранище за деветата хоротека (СНИМКИ)
Любителите на фолклора се събраха в Бранище за деветата хоротека (СНИМКИ)
Бинка Добрева ще бъде гост на днешната хоротека в Бранище
Бинка Добрева ще бъде гост на днешната хоротека в Бранище
Стартираха  прегледите на художествената самодейност „Добруджа, обич моя!“
Стартираха прегледите на художествената самодейност „Добруджа, обич моя!“
Три села с нарушено водоподаване в събота
Три села с нарушено водоподаване в съботаЯндекс.Метрика