Начало >Добруджа >Общество

За първи път игрище за петанк в Добрич (ВИДЕО)

17.05.2022 г. 13:29:59 ч.
/
За първи път игрище за петанк в Добрич (ВИДЕО)
Първото игрище за петанк в Добрич ще бъде готово до дни и ще бъде пуснато в експлоатация в началото на следващата седмица. То се изгражда в двора на Народно читалище „Добрич 2017“. Инициативата е на тенис клуб „Добруджа“ с президент Юри Дойчев. Идеята се ражда след участието му на турнир по тенис в Белене в края на миналия месец. Паралелно, в съседство на кортовете, се провежда и национално състезание по петанк от държавния календар с участието на около 100 от най-добрите български състезатели. Една от вечерите е организирана и демонстративна надпревара, като двойките са съставени от един петанкист и един тенисист. Трима представители на ТК „Добруджа“ достигат до призовите места – отборът на Йордан Желев е шампион, този на Юри Дойчев е втори, а на неговия син Виктор Дойчев – трети.

Президентът на ТК „Добруджа“ е впечатлен от този нов за него спорт, защото водещи фактори са концентрацията и тактическите знания. Така Юри Дойчев решава да развива играта в Добрич. Макар и топките да не са леки – теглото им е около 700 грама, петанк е подходящ спорт и за хора в пенсионна възраст. Юри Дойчев планира да запознае с правилата възрастните мъже и жени от квартала, които често се разхождат в двора на читалището. Впоследствие ще бъде регистриран и клуб по петанк „Добруджа“, който ще стане член на българската федерация и дорбичлии ще могат да участват на държавни първенства.

Играта е една от най-старите, като се заражда в периода 8-9 век във Франция, където е силно разпространена и е със статут на национален спорт днес. Сред другите водещи сили в света са Белгия, Нидерландия, Испания, Португалия, държавите от Южна и Северна Америка. Люлката на играта в България е Шабла. Други центрове в страната са Белене и Полски Тръмбеш, където разполагат с добра база и там се играе масово и на високо ниво.

Петанк е спорт, който се играе на поле с минимални размери 4х15 метра. Мачовете са по единично, двойки или тройки, като отборите могат да са мъжки, женски или смесени. Играта започва с хвърляне на малко топче, наречено кошонет, след което играчите имат по три хвърляния на по-големи метални топки, като целта е в края на играта да са по-близо до кошонета. Тактическите варианти са много, включително добутване на твоя топка, избиване на противникова и дори изместване на кошонета в желаната посока. В края всяка топка, която е по-близо до кошонета от най-близката съперникова, носи точка. Играе се до събирането на общо 13 точки.

Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в неделя, 21 юли
Прогноза за времето в неделя, 21 юли
Живущите около Градския парк с нарушено водоподаване поради авария
Живущите около Градския парк с нарушено водоподаване поради авария
Жълт код за високи температури е в сила за цялата страна
Жълт код за високи температури е в сила за цялата страна
Илинден е
Илинден еЯндекс.Метрика