Начало >Добруджа >Общество

На финалната права е откриването на филиал на университета „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас в Добрич (ВИДЕО)

Това заяви д-р Светлана Винцянова, избрана за директор на бъдещия филиал. Тя добави, че в Добрич се организира и курс за парамедици
22.10.2024 г. 14:58:11 ч.
/
На финалната права е откриването на филиал на университета „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас в Добрич (ВИДЕО)
Продължава активно да се работи по създаването в Добрич на филиал на университета „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, каза в студиото на медийна група „Добруджа“ д-р Светлана Винцянова – представител на бургаския университет, която е избрана за директор на бъдещия филиал за обучение на медицински сестри в Добрич.

Тя е завършила медицина, работила е дълги години като лекар в България и в чужбина, била е мениджър на международна компания, където натрупва богат управленски опит. „Лекар съм по професия и призвание. Последно работих като лекар в чужбина, откъдето се завърнах след покана да оглавя филиала в Добрич. Поканата бе от Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, уточни д-р Винцянова. Тя подчерта, че бургаския университет е едно от най-бързо развиващите се висши учебни заведения в страната. Привилегия е за нашия град да се разкрие такава структура и затова приех поканата да я ръководя. Приемам го като лична кауза, добави д-р Винцянова. Според нея е много важно да продължи досегашното успешно сътрудничество по тази тема между бургаския университет, Община Добрич и МБАЛ-Добрич.

Тя съобщи, че докладът за бъдещия филиал е вече внесен в Националната агенция по оценка и акредитация. Осигурена е и сградата, в която ще се настани образователната структура – бившето училище „Никола Вапцаров“. Община Добрич предостави за целта една много хубава база, с добри условия за организация на обучението. Имаме уверението на кмета на Добрич Йордан Йорданов, че в кратки срокове ще се извършат и необходимите ремонтни дейности. За бъдещите студенти е осигурено общежитие, работи се и по идеята за откриване на автобусна линия за транспорт на студентите, включително и до болницата в Добрич, където ще се провеждат практическите им занятия, разясни д-р Винцянова.

Демографският срив е пряко свързан с изтичането на кадри към чужбина или към столицата. Един от инструментите за въздействие върху тези процеси е образованието. Бъдещият филиал ще допринесе за развитието на града и е възможност за младите хора, подчерта тя и акцентира на важността на медицинските сестри в системата на здравеопазването. Надявам се филиалът да бъде открит и функциониращ за академичната 2025-2026 година, каза още д-р Винцянова.

В изчакване на акредитацията и законовите срокове за откриване на филиала, в Добрич се организира курс за парамедици. Зад тази идея стои отново бургаският университет и по-конкретно Центъра за професионално обучение към висшето учебно заведение. Курсът ще има теоретична и практическа част – общо 1 000 часа.

Професията парамедик не е много позната в България, но е изключително популярна в чужбина. Това са хора, обучени за бърза и адекватна реакция при спешни състояния. Те не са конкуренция за колегите в здравеопазването, а са в помощ при настоящия тежък дефицит на кадри в здравната система, особено в спешната помощ. Завършилите курса могат да започната работа в мобилните екипи за бърза помощ, обясни д-р Светлана Винцянова. Тя отправи апел към кметовете на общини в областта. Ако имат възможност, то нека да поемат на таксата на курса на един или двама желаещи да учат за парамедици от съответната община. Това после ще бъде от полза за покриване на спешните състояния в дадения район, обясни д-р Винцянова.

Всеки вторник от 13 до 14 ч. в сградата на бившето училище „Н. Вапцаров“ ще има човек, от когото проявилите интерес могат да получат повече информация и да се запишат за курса, уточни тя.  
 
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в сряда
Прогноза за времето в сряда
 Информационна среща за възможностите на биологичното земеделие ще  се проведе в Добрич на 30 октомври
Информационна среща за възможностите на биологичното земеделие ще се проведе в Добрич на 30 октомври
Утре е заключителното обществено обсъждане на промени в общинската транспортна схема
Утре е заключителното обществено обсъждане на промени в общинската транспортна схема
Шест добрички автори ще бъдат финансово подпомогнати за издаването на техни книги с общински средства
Шест добрички автори ще бъдат финансово подпомогнати за издаването на техни книги с общински средства



Яндекс.Метрика