Начало >Добруджа >Общество

Деница Сачева: Жените в политиката осигуряват градивност и баланс при криза и в трудни времена (АУДИО)

Квотите по пол за ръководните длъжности в европейските институции са за постигане на равнопоставеност, а не за доминация на жените, уточни народният представител от ГЕРБ-СДС от област Добрич
09.09.2024 г. 16:20:35 ч.
/
Деница Сачева: Жените в политиката осигуряват градивност и баланс при криза и в трудни времена (АУДИО)
Обичайно жените в Народното събрание са между 27-28 на сто от общия брой депутати. Има какво още да се желае, но това е едно добро представителство на дамите. Смятам, че ГЕРБ е партията, която дава най-добрата платформа за изява и развитие на жените в политиката. Три пъти ГЕРБ излъчва жена председател на Народното събрание. От ГЕРБ е и първата жена кмет на София. Всички еврокомисари, които България е излъчвала до момента също са жени. Това заяви за р. Добруджа народният представител от ГЕРБ-СДС от област Добрич Деница Сачева в разговор за предизвикателствата пред жените в политиката в съвремието и актуалната тема за квотите по пол за ръководни длъжности в европейските институции.

Има много примери за успели жени в българската политика. Балансът, който може да постигне една жена и стремежът да създава, а не да руши, са изключително ценни качества в тази сфера. Тези качества са особено полезни в настоящата трудна политическа ситуация на множество скандали и разделения. Неслучайно в трудни времена погледите се насочват към жените в политиката. В случаите, в които има конфликт и мъжете търсят надмощие, жените обикновено търсят баланс, заяви Деница Сачева.

Когато говорим за квоти по пол за ръководните длъжности в европейските институции, трябва да уточним, че става въпрос за постигане на известна равнопоставеност между половете, а не за доминация на жените, каза още народният представител. Не смятам, че колега мъж трябва да се откаже от дадена позиция, но при вземането на решения със сигурност са от полза баланса и градивността, характерни за женското мислене, обясни тя.

Според нея едно от най-големите предизвикателства през жените в политиката в съвремието е съвместяването на личния и професионалния живот. Не е лесно да отговаряш едновременно на обществените очаквания за успешен политик и на очакванията за успяла жена. Няма и универсална формула затова, допълни тя.

Деница Сачева е категорична, че все пак са много по-големи предразсъдъците спрямо жените. Свидетели сме как се омаловажава една жена, която е решила да се занимава с политика, за сметка на това чия съпруга е, с кого има или няма отношения и т. н.  Жените политици са обект на по-голямо внимание и критики и по отношение на външния вид, допълни депутатът.

Според нея, най-важното, което трябва да осъзнаем като общество, е че смелостта, доблестта и почтеността са качества, които не зависят от пола. Може да си достоен, смел и почтен политик независимо дали си мъж и жена.

А поглеждайки по-общо, независимо от сянката на съмнение, в която често попада българската демокрация, няма основания за съмнения относно равнопоставеността между мъжете и жените в българското общество, каза още Деница Сачева. Но тя не спести факта е, че последните случаи на домашното насилие отново повдигат болезнени въпроси за ролята на жената в българското семейство. Това е тема, по която трябва още много да се работи - преодоляването на предразсъдъците, заяви народният представител. От друга страна обаче данните на НСИ показват, че когато говорим за жени с постове на високо и средно управленско ниво, предразсъдъците липсват. Между 36-40% от високите управленски позиции в България се заемат от жени, показват статистическите данни, допълни тя.

Аудио:


Коментирайте
Подобни новини
Добрички пожарникар участва в „Островът на 100-те гривни“
Добрички пожарникар участва в „Островът на 100-те гривни“
Силен трус във Вранча бе усетен в Добрич
Силен трус във Вранча бе усетен в Добрич
Водач на листата на „Възраждане“ за МИР-Добрич е Константина Петрова
Водач на листата на „Възраждане“ за МИР-Добрич е Константина Петрова
Българската шевица „украси“ първия учебен ден на първокласници в СУ “П. Р. Славейков“ (ВИДЕО)
Българската шевица „украси“ първия учебен ден на първокласници в СУ “П. Р. Славейков“ (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика