Марияна Кукушева: Конкуренцията няма да позволи много висока цена на козунака за празника (АУДИО)

11.04.2022 г. 16:48:01 ч.
/
Марияна Кукушева: Конкуренцията няма да позволи много висока цена на козунака за празника (АУДИО)
Както при всички останали храни,така и при козунака ще има промяна в цената. Голямата конкуренция в бранша обаче няма да позволи шоково поскъпване на божествения хляб за празника. Вярвам, че за Великден той ще бъде абсолютно достъпен за всяко българско семейство. Това коментира в ефира на радио „Добруджа” Марияна Кукушева - председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.
Най-големият удар на повишените цени на енергоизточниците, дизела, на труда и на основните суровини, го поемат и плащат хлебарите. При нас чувствително е повишена цената на брашното, на захарта, на олиото и маслото и всички тези компоненти, съчетани с високите сметки за енергийни разходи правят труда на хлебаря много тежък, суров и неблагодарен, коментира още тя. Хлебарите и сладкарите работят при норма на печалба около 0% и се опитват да се задържат на пазара. За съжаление броят на производителите, които се отказват от този бизнес, расте ежедневно, казва още М. Кукушева.
По думите на председателя на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в  момента се отварят интернет пекарни, които предлагат и козунак. По този повод тя отправя апел към потребителите да се отнасят много внимателно към подобни предложения, защото козунакът е особено тестено изделие и не е ясно при какви условия и при каква технология е произведен.
Марияна  Кукушева увери, че картел между хлебарите няма  и не може да има, поради което  трудно може да се предвиди кога ще има повишение на цените. Всеки производител има своя себестойност, казва тя.
Храните достигнаха своя небивал праг на високи цени на световно ниво, а тренда  на покачване ще продължи. Трябва да сме щастливи, че България е сериозен производител както на пшеница, така и на слънчоглед.  Вярвам, че няма да оставим държавата с празни регали в търговските обекти, защото в съвременна Европа днес  има много празни регали в търговските мрежи. Аз съм оптимист и се надявам, че няма да стигнем  до това ниво, заяви още председателят на Федерацията на хлебарите и сладкарите у нас.

Аудио:

Снимка:recepti.gotvach.bg

Коментирайте
Подобни новини
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата



Яндекс.Метрика