"Хизбула" атакува Израел с нов тип ракети

22.09.2024 г. 11:16:07 ч.
/
"Хизбула" атакува Израел с нов тип ракети
Ливанската групировка "Хизбула" заяви, че е изстреляла нов тип оръжие срещу израелската въздушна база Рамат Давид, югоизточно от Хайфа.
Ударите са последвали израелската въздушна атака, която уби най-малко 37 души, включително един от висшите лидери на групировката.
Засега не е ясно дали някоя от ракетите е поразила целта си. Израелските спешни медицински служби обаче съобщиха, че мъж е бил леко ранен от ракета, прехваната в село в долната част на Гейли. Местни медии съобщиха, че ракети, изстреляни от Ливан, са били прехванати в Хайфа и Назарет. Израелската армия заяви, че е наблюдавала изстрелването на "около десет ракети" от Ливан. "Хизбула" обеща да отмъсти на Израел за вълна от очевидно детонирани дистанционно експлозии, които удариха пейджъри на нейни бойци във вторник и сряда.
Най-малко 37 души бяха убити при тези атаки, включително две деца. Около 3000 са ранени.Израел беше обвинен за атаките, но страната не е потвърдила или отхвърлила отговорност. Също в неделя израелските войски нахлуха в офисите на телевизия "Ал Джазира" в окупирания от Израел Западен бряг. Те наредиха на бюрото да се затвори на фона на разширяваща се кампания от Израел, насочена към финансирания от Катар телевизионен оператор, който отразява войната Израел-Хамас в Ивицата Газа. "Ал Джазира" излъчи на живо кадри на израелски войски, които нареждат офисът да бъде затворен за 45 дни.
По-късно "Ройтерс" съобщи, че израелските военни самолети са извършили най-интензивното бомбардиране от почти една година на война в южната част на Ливан, а Хизбула изстреля ракети дълбоко в Северен Израел. Според АП Хизбула е изстреляла над 100 ракети. 
Израелската армия заяви, че е ударила около 290 цели в събота, включително хиляди дула за ракетни установки на Хизбула, и заяви, че ще продължи да нанася удари по цели на подкрепяното от Иран движение. Израел пък затвори училищата и ограничи събиранията в много северни райони на страната и окупираните от Израел Голански възвишения рано в неделя.
Сирени за въздушна атака са звучали цяла нощ, след като множество ракети бяха изстреляни от Ливан и Ирак, повечето от които бяха прихванати от израелските системи за противовъздушна отбрана. 

Няколко сгради бяха ударени близо до израелския град Хайфа. Спасителните екипи оказаха помощ на ранени, но нямаше съобщения за смъртни случаи, тъй като жителите бяха инструктирани да стоят близо до бомбоубежища и безопасни стаи.

В групата си в Telegram Хизбула заяви, че е атакувала израелската авиобаза Рамат Давид с десетки ракети в отговор на "повтарящите се израелски атаки срещу Ливан".

Специалният координатор на ООН в Ливан, Жанин Хенис-Пласхарет, каза в публикация на X, че "с региона на ръба на неминуема катастрофа не може да се надценява: няма военно решение, което да направи всяка страна по-безопасна".

 
Снимка:webnews.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Хиляди израелци отново поискаха заложниците от Газа
Хиляди израелци отново поискаха заложниците от Газа
Броят на пострадалите при руския въздушен удар по жилищен блок в Харков надхвърли 20
Броят на пострадалите при руския въздушен удар по жилищен блок в Харков надхвърли 20
Байдън: Агресивният Китай ни подлага на изпитание
Байдън: Агресивният Китай ни подлага на изпитание
Почти няма промяна на цените на основните зърнени стоки на световните пазари
Почти няма промяна на цените на основните зърнени стоки на световните пазари



Яндекс.Метрика