Начало >Добруджа >Регионални

"Наше лято" жъне успехи в Тервел

12.07.2016 г. 14:28:39 ч.
/ ИА Добруджа
"Наше лято" жъне успехи в Тервел
В репетиционната зала на НЧ „Димитър Дончев – Доктора 1893“ се проведе първото занятие на Клуба за български народни танци под ръководството на г-жа Нели Денева – гл. художествен ръководител на ДФТА „Калинка Вълчева“. На занятието присъстваха 65 деца, които бяха разделени на две възрастови групи.  Първата група от 5 до 8 години започнаха разучаването на Добруджанско право хоро, а втората група от 9 до 15 години разучаваха Тракийско право хоро. След това всички заедно с помощта на танцьори от ансамбъла разучаваха Добруджански ръченик и Дунавско хоро.  С голям интерес в заниманията по български танци се включи и група деца от ЦДГ „1 юни“ под ръководството на госпожите – Стоянка Денева и Цветелина Стоянова.
 В сградата на ОДК  се проведе и първото занятие на Клуба по шахмат с ръководител Красимир Прокопов. Участие в него взеха 15 младежи на възраст 8 до 14 години . Бяха им разяснени основните правила в шаха, а някои от по-големите, които вече са на ти с играта, проведоха символични турнири.
 Градският парк пък стана място за  Велосъстезание , в което участваха 24 деца на различна възраст. Състезанието бе проведено съвместно с РПУ Тервел и Детско Полицейско Управление към СОУ „Йордан Йовков“  с ръководител Георги Чолаков – инспектор детска педагогическа стая. Състезанието не беше за скорост, а за майсторско управление на велосипед.  В следобедните часове на деня на тенис- масите в градския парк под ръководството на Евгени Здравков и Радка Жечкова се проведоха първите тренировки по тенис на маса. Поради големият брой участници се наложи да се разделят на две групи: от следващата седмица първата група ще води спортните си занимания от 17:00 до 18:00 часа, а втората от 18:00 до 19:00 часа.
 Едно от най-атрактивните занятия, започнало миналото лято  -  Кулинарна ваканция продължава, но този път в барчето на Община Тервел под ръководството на Мирослава Пенева. Предизвикателство за участниците в първото занятие  беше подготовка и аранжиране на най-оригинални сандвичи.
 Състоя се и  едно традиционно занятие от Общинска ваканционна програма „Наше лято“  - посещение на библиотеката в НЧ „Димитър Дончев - Доктора“ . Поради големия брой деца, те отново бяха разделени на две групи.На  най-малките от 5 до 9 години бяха прочетени приказки ,  а на останалите  им беше поставена задача да търсят книги по азбучен ред. Елена Енчева  – библиотекар в библиотеката и по- големите ученици прочетоха на децата приказките  „Грозното Патенце“,  „Червената шапчица“, „Котарака в чизми“ и др.  В четенето на приказки се включиха и Виктория Парева от ЦДГ „1 - юни“, Ивайла Иванова, Виктория Димова от Добрич, Селин Севим, а с голямо внимание  децата слушаха  Никита Йорданова , която преразказа приказката за „Червената шапчица“ .
 Час след това, отново в сградата на НЧ „Димитър Дончев - Доктора“,  се проведе и първата сбирка на Куклената забава под ръководството на Маргарита Йорданова. На нея се подбраха деца актьори за определени детски етюди , които ще бъдат представени през месец август.
  Първото занятие на новата форма в тазгодишното издание на програмата – Школата по икебана също събра много почитатели на източното изкуство в сградата на ОДК . Децата с интерес изслушаха Добринка Цонева , която им разказа за умението  за подреждане на цветя. Бяха им предоставени  материали (изкуствени цветя, кошнички и др.), с които малките творци оформиха своите първи икебани. И отново поради големият интерес, те бяха разделени на две групи.
 Група от 80 души в състав участниците в „Наше лято“ и Клуба по автентичен фолклор, както и любознателни възрастни посетиха разкопките на крепостта „Палмате“ в   с. Оногур. Проф. Казимир Попконстантинов  разказа на всички за работата по разкопките и откритията до този момент.А те заслужават внимание и са обект за бъдещи инициативи на Общината.
Програма „Наше лято“ продължава с още много интересни занимания и състезания.

Коментирайте
Подобни новини
Община Добричка настоява за отвод на съдията по делото по жалбата на областния управител срещу референдума
Община Добричка настоява за отвод на съдията по делото по жалбата на областния управител срещу референдума
Административният съд промени свое решение и спря всички актове и действия по референдума на Община Добричка
Административният съд промени свое решение и спря всички актове и действия по референдума на Община Добричка
Публична среща-дебат организира Община Добричка във връзка с референдума
Публична среща-дебат организира Община Добричка във връзка с референдума
Своя 135-и храмов празник посрещат жителите на Ловчанци
Своя 135-и храмов празник посрещат жителите на Ловчанци



Яндекс.Метрика