13 хил. прочетени книги – рецептата за успеха на Огнян Велинов

02.03.2022 г. 13:58:38 ч.
/
13 хил. прочетени книги – рецептата за успеха на Огнян Велинов
Огнян Велинов даде повод за гордост на добричлии с участието си в „Стани богат“ в две поредни вечери в края на февруари. Той показа много знания, логика и съобразителност и е един от малцината, които достигнаха до 13-и въпрос и си тръгнаха с 20 000 лв. през този сезон. Още по-любопитен бе начинът, по който приключи участието на Огнян в играта.
Въпросът за 30 000 лева гласеше: Какво е разрушило пръстите на дясната ръка на статуята на Христос в Рио де Женейро? Отговорите бяха: дрон, въжета на алпинисти, гръмотевица и градушка.
Велинов използва последния си жокер и се обади на сина си Живко, който буквално в последната секунда му сподели правилния отговор. Отговорът се чу в телевизионния ефир, чуха го водещият и публиката в студиото, но не и самият Велинов. 
В крайна сметка Огнян Велинов не пожела да рискува и се отказа от играта, тръгвайки си с чек за 20 000 лева.
Представянето на 65-годишния програмист в предаването предизвика истинска еуфория сред добричлии и бе основна тема на разговор в града в продължение на дни.


- Усетихте ли тази еуфория около Вашето участие, която аз мога да сравня само с големите успехи в спорта и културата на наши съграждани?
Чак такова сравнение ми се струва пресилено. Все пак не съм стигнал до 100 000 лв. и до последния въпрос. Не бива да са преекспонира моето участие, но наистина много познати ми се обадиха да ме поздравят, след като са ме гледали. Чак се учудих, че толкова хора ме познават. Обадиха ми се хора, с които не съм контактувал от години. Оказа се, че имам много познати, които не са ме забравили. А и не очаквах, че толкова много хора гледат предаването, защото то е по-специфично. Изненадан съм приятно от интереса към мен и предаването.
- Вие сте един от четиримата, които спечелиха сумата от 20 000 лв. до тук през този сезон. Имахте ли конкретна цел преди да седнете на стола на богатството?
Сезонът не е завършил и сигурно ще има и други, които ще спечелят 20 000. Не си бях поставил конкретна цел преди предаването, но много ми се искаше да стигна до края. Много ми е интересно какъв тип въпрос щеше да ми се падне за 50 000 или за 100 000 лв. За 20 000 и за 30 000 лв. успях да ги видя. Въпросите за герба на цар Иван Шишман и за увреждането на статуята на Христос в Рио де Жанейро жаргонно се наричат „телевизионни въпроси“ – свързани са със събитие, което е коментирано в медиите. Единствено заради това, че не успях да видя поне още един въпрос, съжалявам, че не успях да чуя какво ми каза телефонният жокер – синът ми, на въпроса за 30 000 лв. Всичко случило се на този въпрос е абсолютно нормално и според правилата на играта. Никой няма право да ми каже това, което не съм успял да чуя. Коментарите, които чета в тази посока, са излишни.
- Обикновено участниците в телевизионни куизове при отпадането си споделят, че от дивана знаят всичко, но в студиото е много по-трудно. При Вас сякаш нямаше разлика и се чувствахте напълно спокоен през цялото време?
Да, не съм чувствал притеснение. Разликата, за която говорят някои участници, се дължи на факта, че вкъщи не се напрягаш да се помъчиш да отговориш на всеки въпрос. В първия момент, когато въпросът не предизвика интереса ти, вече очакваш следващия. От дивана няма последствия, че не си отговорил, докато в студиото всяка грешка е първа и последна. Гледам редовно не само българската версия на „Стани богат“, но и американската и английската, и смятам, че при нас въпросите са зададени много по-интересно и по начин, който дава възможност за достигане до верния отговор чрез размисъл и досещане, за разлика от чуждестранните версии на играта, които следя, където или го знаеш, или не.
- Показахте много знания в различни сфери. Имаше ли обаче такава, която не искахте в никакъв случаи да Ви се пада?
Две са. На първо място – чалга. Ако ми зададат такъв въпрос, не мога да отговоря нищо. Но след предаването ми казаха, че няма такива въпроси. Другата ми слаба тема са зодиите. Темата не ми е интересна, защото знам, че хороскопите са фалшиви. Съзвездията са 13, а зодиите - 12. Защо няма зодия Змиеносец? Истинските периоди на зодиите също не са верни, защото не са равни - някои са по-къси, други по-дълги. Зодиите не отговарят на небесната механика.
- Каква е тайната на толкова много знания? По колко книги четете годишно?
Броят им намаля, защото вече няма какво да чета. Цялата класика съм я прочел. Вкъщи има 13 000 книги. Естествено, всичките съм ги прочел. Никога не си купувам еднодневки, като трилъри или любовни романи. Ако трябва да посоча любима книга, тя ще е „Параграф 22“ на Джоузеф Хелър. Знам я почти наизуст. Харесвам хумора на Удхаус. Чел съм всичко, издадено в България от него. Чета и много фантастика, Кърт Вонегът, Стивън Кинг. Любимият ми писател фантаст е Робърт Шекли и имам негов автограф. Както и от Паулу Коелю. Но от него съм прочел две книги и не ми хареса стила му. Аз не се срамувам да си призная, когато някой много нашумял автор не ми допадне. Срещал съм се и с Хорхе Букай във Варна и му казах, че ако се кандидатира в България, ще спечели всички избори, ако всеки, който си е купил негова книга в нашата страна, го подкрепи. Той много се смя.
- А дават ли и филмите знания?
Със сигурност. Най-много пъти съм гледал „Кабаре“. Любимата ми книга е „Параграф 22“, но много харесвам и екранизацията. Друг много любим мой филм е „Сиянието“ по Стивън Кинг. В него Джак Никълсън прави най-добрата си роля – по-добра и от тази в „Полет над кукувиче гнездо“.
- А каква е любимата Ви музика?
Израснал съм с хард-рока – „Дийп Пърпъл“, „Блек сабат“, „Лед цепелин“, „Пинк Флойд“, „Юрая Хийп“, „Бийтълс“. Но повече предпочитам джаз. Харесвам всякакви стилове джаз. Слушам много и съвременен джаз – фюжън. В Будапеща съм присъствал на концерт на Хърби Хенкок – пианист и композитор, един от основателите на фюжън. Харесвам много и джаза на Даяна Крол.
- За да довършим Вашите интереси – кой е любимият Ви спорт?
Този, който практикувам – бридж. Като студент в Софийския университет съм играл и бадминтон. Предпочитам бриджа пред шаха. Шахът е игра на памет. Затова и компютрите вече са толкова добри – защото имат цялата база данни. Те не бъркат и не забравят. Всеки ход вече е измислен. Затова и партиите между компютърни програми завършват реми. А в бриджа е много важно да смяташ вероятности, да преценяваш какви карти са минали, да преценяваш поведение, анонси и игра на другите. В бриджа, както и в покера, картите нямат никакво значение. Картите са едни и същи за всички. Важно е как ще изиграеш ръката си и какво впечатление ще създадеш. Това са поведенчески игри. Гледам по малко футбол и тенис, но не мога да кажа, че съм голям фен.
- И накрая – какво бихте посъветвали хора като мен, които всяка вечер гледат „Стани богат“, но все още не могат да се престрашат да се запишат за участие?
Няма нищо страшно. Просто трябва повече спокойствие, да не работиш с емоции, а само с разумни доводи и знания. Но широките знания са задължителни за участие. Не трябва участието да е на олимпийския принцип. Ситуацията да си на стола и всички да очакват да отговориш нещо е много интересна. Това може да се случи само в студиото. Човек няма защо да се притеснява, ако не може да отговори на някой въпрос. Няма човек, който да знае всичко. Освен жени ми. Аз гугъл не ползвам, защото тя знае всичко.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика