Начало >Добруджа >Криминални

2 години условно лишаване от свобода получи каварненец, причинил смърт на пътя

13.08.2013 г. 14:28:00 ч.
/ ИА Добруджа
2 години условно лишаване от свобода получи каварненец, причинил смърт на пътя
Наказание 2 години условно лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок наложи Окръжен съд – Добрич, на 26-годишния Петьо Р. К. от гр. Каварна. Той бе признат за виновен в повдигнато му обвинение за това, че на 27.07.2011 г. на пътя между градовете Ген. Тошево и Каварна, в района на отбивката за с. Могилище, общ. Каварна, при управление на лек автомобил марка „Мерцедес Вито", е нарушил чл. 20, ал.2, II изречение от Закона за движение по пътищата /"Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението."/, чл. 15 ал. І от Закона за движение по пътищата /ЗДвП/: „На пътя водачът на пътно превозно средство се движи възможно най-вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с пътна маркировка, използва най-дясната свободна лента" и аналогичното правило по чл. 67 ал. І от Правилника на ЗДвП: „Водачът на пътно превозно средство е длъжен да се движи възможно най-вдясно на платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с пътна маркировка – да използва най-дясната свободна лента"; и по чл. 21 ал. І от ЗДвП: „При избиране скоростта на движение на водача на пътно превозното средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта в км/ч, за категория „В", извън населено място – 90" и по непредпазливост е причинил смъртта на 73-годишна жена и 77-годишния й съпруг. Съдът го лиши от право да управлява моторно превозно средство за срок от 3 години.
Днес Окръжен съд – Добрич, изслуша нова тройна съдебна автотехническа експертиза, която изяснява неизследвани по делото обстоятелства като момента, в който е възникнала опасността, къде са се намирали водачите на двата автомобила когато са имали възможност да се видят, можел ли е водачът на „Мерцедеса" да спре преди мястото на удара и други.
Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, пледира, че обвинението е доказано и поиска на Петьо К. да бъде наложено наказание 2 години лишаване от свобода, чието изтърпяване да бъде отложено с 4 години изпитателен срок. Прокурорът предложи той да бъде лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 4 години.
Адвокатът на 26-годишния помоли съда за оправдателна присъда. Той пледира, че деянието на подзащитния му представлява спасителна маневра и не подлежи на разглеждане като престъпление. Според защитника налице е случайно възникнало деяние, тъй като пътно-транспортното произшествие е станало в опасната зона за спиране на „Мерцедеса", и Петьо К. не носи отговорност за него.
В последната си дума подсъдимият заяви, че моли да бъде признат за невинен. Той бил направил възможното, за да предотврати инцидента, и не виждал в какво е вината му.
Присъдата на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна, в 15-дневен срок.


Коментирайте
Подобни новини
Употребил алкохол шофьор катастрофира с камион, натоварен с 24 тона торове
Употребил алкохол шофьор катастрофира с камион, натоварен с 24 тона торове
Мъж и жена са задържани вчера заради шофиране след употреба на наркотици
Мъж и жена са задържани вчера заради шофиране след употреба на наркотици
Неправилно пресичащ пешеходец е с опасност за живота след пътен инцидент в Добрич
Неправилно пресичащ пешеходец е с опасност за живота след пътен инцидент в Добрич
Задържаха 23-годишен в Добрич със 100 дози канабис
Задържаха 23-годишен в Добрич със 100 дози канабисЯндекс.Метрика